Welkom

WELKOM op mijn blog.

Ik hoop dat je met veel plezier zult volgen wat er zoal rondom THE5OAKS te beleven valt.


Over de bewoners: HARRY , maatje van Yvon, opa van Nanne en Noud en YVON, (alweer bijna 20 jaar onafscheidelijk) maatje van Harry, moeder van Robbert en Yvonne, oma van Nanne en Noud. Over Jonze labradorvriend Binq, die alweer 2 jaar ons leven deelt. Over de andere dieren die er waren staan nog veel leuke verhaaltjes te lezen.

Ik schrijf over onze belevenissen, de verbouwing, de leuke en minder leuke dingen die op ons dagelijks pad komen. Over dat het heerlijk wonen is op het Overijsselse platteland.

En natuurlijk maak je me heel erg blij met je reactie!

Groetjes Yvon

zaterdag 30 augustus 2008

Het maken van bubbeltjes

Een bubbeltje bestaat uit een achterkant, een voorkant en vulling. Voor de achterkant kun je het beste dunne babykatoen gebruiken(te koop op de markt als lakentjeskatoen) . Dat is niet duur en lekker soepel. Voor de voorkant, stof naar keuze. De vulling bestaat uit kussenvulling.
De voorkant is 3,5 inch x 3,5 inch. De achterkant 3 x 3 inch. Alles inclusief naadtoeslag van 1/4 inch. Je legt de voorkant met de goede kant naar boven op de achterkant. Spelt de hoeken op elkaar. Van de ruimte van de (grotere) voorkant maak je in het midden een plooitje. Dan naai je (kleine rijgsteekjes) de kanten aan elkaar. Het plooitje in het midden van de zijde zet je met een extra steekje vast. Als je zo drie zijden heb dichtgenaaid vul je het bubbeltje met wat vulmateriaal (niet te veel want anders wordt hij te dik maar ook niet te weinig anders wordt hij te slap). Dan naai je kant vier dicht. Je bubbeltje is klaar.
Een tip:... naai de deeltjes niet precies op 1/4 van de rand maar iets minder. Als je dan later de bubbeltjes aan elkaar naait op 1/4 naad dan krijg je geen "ruzie" met de rijgdraad van de bubbel die anders precies door de genaaide naad loopt en moeilijk is te verwijderen.
Hieronder zie je hoe een bubbletje er uit ziet. (Klik op de afbeelding om hem te vergroten.
African_bubble_3
Als je genoeg bubbeltjes hebt gemaakt naai je ze in rijen aan elkaar. In plaats van hem door te quilten is knopen ook een optie....
Voor een quilt van ongeveer 1 x 1 meter heb je 256 bubbeletjes nodig. Dat lijkt veel maar het is net als met het maken van hexjes..... je kunt het altijd en overal doen. Dus langzaam een hele voorraad bij elkaar sparen. Ideaal voor scrabs.....

maandag 25 augustus 2008

Het is bijna zover

Vandaag komt Hilde deze kant uit. Het is nu bijna 8 uur (in de morgen) dus zij zal, als alles goed is gegaan, al ruim twee uur onderweg zijn. Zelf ben ik lekker vroeg opgestaan om de nodige kuis-klusjes nog te doen voordat "La de Breucker" arriveert (hihihihih). (Dieren verzorgen, bijzuigen, afwassen etc.etc.).
Zo nu ga ik snel door met de voorbereidingen (de soep staat al te trekken) en dan maken we er een paar super gezellige dagen van....
(wordt vervolgd)

zondag 24 augustus 2008

De zomer loopt te einde....

Ineens realiseerde ik me dat over goed een week september al weer begint. Vanmorgen vroeg op gestaan. Het was een mooie ochtend, stil (omdat het zondag is) en mooi omdat de zon scheen en alles nog bedauwd was.
Spinnenweb_23_aug_1_10
En de dauw op de spinnenwebben maakt dat de tuin eruit ziet alsof hij versiert is. Overal, waar ik kijk zie ik die zilveren webben in de struiken hangen. Draden die je anders niet ziet, schitteren in de zon. Op de bloemen liggen dikke druppels en zelfs de spinnetjes hebben de dauwdruppeltjes op hun rug liggen. Wouw wat is de natuur toch schitterend. Meer van de foto's die ik vanmorgen heb gemaakt staan in het fotoalbum natuur.

maandag 18 augustus 2008

Cradle to Cradle

Eind 2007 stond op de site van quiltwebshop 100 rozeneen oproep om mee te doen aan een wedstrijd in het cader van "Cradle tot Cradle".
En in juli 2008 heb ik mijn quiltje aangemeld. Ik had een fq stof toegezonden gekregen die ik in de quilt moest verwerken. Dat vond ik moeilijk omdat het "niet mijn stof was". Maar uiteindelijk na veel denken hoe en wat.... is het toch gelukt.Marup KirkeDit is Marup Kirke, een klein kerkje bij de plaats Lonstrup in Noord Jutland in Denemarken. De kust daar ter plekke is een zgn. Klit-kust. Dat wil zeggen een kust die loodrecht afloopt naar de zee. Op deze pagina zal ik vertellen waarom Marup Kirke zo bijzonder is.
De plek laat als geen andere plek in Denemarken het indrukwekkende natuurgeweld zien. Jaarlijks wordt Marup Kirke door heel veel mensen bezocht.


De zware stormen van de afgelopen jaren hebben de kust al zover weggeslagen dat al de hoek van kerkhof steeds dichter bij de rand van de klitt is komen te liggen. Nog slechts een meter of tien is het kerkhof van de rand verwijderd. Er staan bordjes dat als mensen zien dat stoffelijker resten in de afgrond verdwijnen ze de autoriteiten moeten waarschuwen.

 In augustus deed het Deense nationale museum het voorstel de kerk naar hetFreilichtmuseum van Lyngby te verplaatsen, ondanks de waarschuwing dat er hoge kosten aan zouden zijn verbonden en tegen de bezwaren van de plaatselijke bevolking in.
Eind november 2007 werd desondanks besloten tot het stap-voor-stap afbreken van de kerk. Kort daarop is met de demontage van het zinken dak begonnen. De demontage totaan de fundering heeft in de herfst van 2008 plaatsgevonden. Er is nog geen beslissing genomen over waar en wanneer de Kerk zal worden herbouwd.

maandag 11 augustus 2008

Cradle to Cradle

Eind 2007 stond op de site van quiltwebshop 100 rozeneen oproep om mee te doen aan een wedstrijd in het cader van "Cradle tot Cradle".
En in juli 2008 heb ik mijn quiltje aangemeld. Ik had een fq stof toegezonden gekregen die ik in de quilt moest verwerken. Dat vond ik moeilijk omdat het "niet mijn stof was". Maar uiteindelijk na veel denken hoe en wat.... is het toch gelukt.
Kringloop_7
Mijn motivatie bij het ontwerp:
Alles wat op de aarde leeft is onderdeel van een kringloop. Mensen worden geboren, leven en gaan dood. Ook in de dierenwereld is er de kringloop dat ieder dier afhankelijk is van de dieren die groter of kleiner zijn. Insecten worden gegeten door grotere dieren die op hun beurt ook weer een natuurlijke vijand hebben. En tot slot gaat ook het grootste dier dat geen natuurlijk vijand heeft wel dood en dient weer als voedsel voor de kleinste dieren. De cirkel is rond.
Daarom is mijn quilt uit cirkels opgebouwd. "Cradle to Cradle" wil mensen er van doordringen dat alles onderdeel is van zo'n cirkel en als die cirkel niet sluit, aan het eind er voor niemand meer leven mogelijk is.
Ik heb mijn quilt "kringloop" genoemd omdat dat in onze taal dit het begrip is voor die kringloop.

Ik heb er een fotoquiltje van gemaakt en de zwarte balken laten zien wat er mis is. Bij de balken met het bloemmotief staan positieve dingen. In de binnenste cirkel heb ik de kleuren van de regenboog weergegeven als teken van hoop. In het centrum is de aarde... De ene helft zoals hij moet zijn mooi blauw... de andere helft zoals we hem aan het verpesten zijn. Chaos en afval. De zwarte kleur om de aarde heen is een waarschuwing dat als we zo doorgaan de aarde zal verdwijnen "in een zwart gat".


Dutch_quilts_2


Helaas, de quilt is tweedes geworden. Maar heb wel een heel erg mooi boek gekregen met 4 fq kaffe fasset stof....