Welkom

WELKOM op mijn blog.

Ik hoop dat je met veel plezier zult volgen wat er zoal rondom THE5OAKS te beleven valt.


Over de bewoners: HARRY , maatje van Yvon, opa van Nanne en Noud en YVON, (alweer bijna 20 jaar onafscheidelijk) maatje van Harry, moeder van Robbert en Yvonne, oma van Nanne en Noud. Over Jonze labradorvriend Binq, die alweer 2 jaar ons leven deelt. Over de andere dieren die er waren staan nog veel leuke verhaaltjes te lezen.

Ik schrijf over onze belevenissen, de verbouwing, de leuke en minder leuke dingen die op ons dagelijks pad komen. Over dat het heerlijk wonen is op het Overijsselse platteland.

En natuurlijk maak je me heel erg blij met je reactie!

Groetjes Yvon

donderdag 30 december 2010

Aussie

Ik had al lang een hele stapel stof liggen met Aboriginal prints. Ooit besteld in Australie. En toen kwam ik het "Aussie"-patroon tegen. En wat kun je dan beter als stof gebruiken dan "Aussie"-stof?
Een aantal quiltvriendinnnen wilde ook graag een Aussie maken en ik had genoeg stof voor wel 5 Aussie's.
Dus we hebben de stof gedeeld en het leuke is dat elke gemaakte quilt toch weer een heel eigen uitstraling heeft gekregen.
Hier mijn Aussie.

maandag 27 december 2010

Mini quiltje

Voor mijn vriendin Marjan heb ik dit mini-bed quiltje gemaakt. Het is gemaakt van Kaffe Fasset stoffen waar ik een grote passie voor heb.

Ooit ga ik nog een echte bed-quilt voor haar maken van Kaffe Fasset stoffen. De stoffen heb ik al in huis. Nu nog een zak met tijd...

Awaking Africa

Zoals ik al vertelde wilde ik in het begin zoveel mogelijk technieken onder de knie krijgen. En welke quilt is beter geschikt om nauwkeurig te leren snijden? De "Rickey Timms" quilt. En ik wilde er een aantal van mijn Afrimaanse lapjes voor gebruiken.
En zoals elke quilt kreeg ook deze een naam: "Awaking Afrika". Waarom? Afrika werd ook wel "het donkere continent" genoemd. Eeuwenlang onderdrukt heeft het zich de afgelopen eeuw los gemaakt van die onderdrukking.

terugblik op 2010

 
Het jaar is alweer bijna voorbij. Ik zat mijn oude agenda zo eens door te bladeren en zag dat het een heel erg druk jaar is geweest. Met hoogte- en dieptepunten. We zijn dit jaar met een strenge winter met veel sneeuw  begonnen en sluiten het jaar op dezelfde manier af. Poeh wat een sneeuw en wat een kou. Maar het leverde wel mooie plaatjes op.
HPIM2418 
P1095799 
Zoals elk jaar heeft ook dit jaar een aantal dieptepunten gekend. Een steeds teruglopende gezondheid. Meer pijin, minder mobiliteit. Maar het belangrijkste om op terug te kijken zijn de hoogetepunten. En hoogtepunten waren er best wel veel. Vijf keer er tussen uit geweest.
Het begon eigenlijk al op 1 januari toen DH en ik te gast waren om samen met Hilde in Bouillon  het nieuwe jaar te begroeten. Voor Dh de eerste keer Bouillon. Voor mij alweer de derde keer. Gelukkig konden Hilde en DH het gelijk al goed met elkaar vinden. En dat is oh zo belangrijk. Dat je vriendschappen kunt delen.
PC319245 
PC319228 
Nog maar net terug thuis stond alweer het volgende uitje op de agenda. Met Ingrid een weekeindje Limburg  om aanwezig te zijn bij de eerste Jopie's Dromenquiltdag in het Zuiden. Het was een echt winters weekeind... maar ook een hartverwarmend weekeind met een gezellige dag in Kerkrade.
 Jopie's Dromenquilt dag 011verkl
Amper twee maanden later was er ons  tweede quiltweekeind in Lunteren. Een weekeind van elkaar weer ontmoeten en gezellig bijkletsen en lekker eten, heel veel en heel lekker eten.
P3129800 
P3129829 
In mei dan weer drie heerlijke weken Denemarken om bij te komen van alle drukte.
P6020800 
Helaas werd onze vakantie onderbroken door het bericht dat Jordy onze Pony ernstig ziek was. We hebben ons maanden zorgen gemaakt over hem en het vergde heel veel extra verzorging. Gelukkig na maanden zorg knapte hij op en het gaat nu heel goed met hem.


In juli was er nog een weekeind Maastricht gepland om te gaan genieten van een concert van Andre Rieu op het Vrijthof. Een snikheet weekeind maar we hebben uitbundig genoten van het concert.
Toen was het inmiddels alweer augustus. tijd voor de jaarlijkse ontmoeting van de Quiltangels in Bouilon. Een aantal heerlijke dagen waarin we genoten hebben van elkaars gezelschap en het schitterende huis van Hilde, Gite-B.
P8081389 
En natuurlijk waren er ook een heleboel dingen in gang gezet dit jaar. De Stichting Jopie's Dromenquilt ging haar eerste jaar in en het is een groot succes. Heel veel winkels steunen ons en ook veel, heel veel quiltsters hebben de weg naar onze stichting gevonden. Privxc3xa9 is eindelijk het traject in gang gezet om ons huis te gaan aanpassen en verbouwen. Dat zal veel energie gaan kosten maar ik zal zo blij zijn als dat eindelijk is gebeurd. Dus daar zijn we het nieuwe jaar druk mee.
Ondertussen was het alweer herfst geworden. En langzamerhand kwam november in zicht. De maand waarin Hilde en ik naar Houston zouden gaan. Wat een avontuur !
3c2e12dc 
IMG_3085 
En nu zijn we alweer in december aangeland. Een druk en turbulent jaar ligt achter mij. Veel gebeurd, veel beleefd. Maar toch ook heel veel reden tot dankbaarheid. Met Jordy gaat het goed, DS heeft een baan gevonden. Medemens heeft haar plekje gevonden, net als Pukkie. En wij? Wij zijn gelukkig, gezond en hebben geen persoonlijke verliezen geleden. Wat wil een mens nog meer?
En het volgend jaar? Ach dat gaan we met vertrouwen tegemoet want al zal ook dat jaar zijn hoogte- en diepte punten hebben. Als we gezondheid, liefde en vriendschap hebben dan kunnen we de wereld aan.
Live Well,
Laugh often,
Love Much
and
Look ahead!


donderdag 23 december 2010

tassen

Het maken van tassen is de afgelopen paar jaar haast een rage geworden onder quiltsters. Dus ik kon niet achterblijven. Hier een voorbeeld van één van de tassen die ik heb gemaakt. Het is de eerste.... Omdat ik niet genoeg stof had in dezelfde tint heb ik er een tas van gemaakt die je aan twee kanten kunt dragen. Een bruine en een blawe kant. Best grappig geworden

woensdag 22 december 2010

Het teken van Vriendschap

Voor een vriendin die een herseninfarct kreeg heb ik dir quiltje gemaakt. Het is het  teken van vriendschap. Soms zeggen woorden niet alles.


De blauwe planeet

Helemaal aangestoken door  "glas-in-lood" Ben ik aan een iets groter quiltje begonnen. Ook zelf getekend. Ik heb het "de blauwe planeet" genoemd. Als je er naar kijkt snap je wel waarom.

Land of light

Ik wilde graag werken met baisband gaan proberen om een glas-in-lood quilt te kunnen maken. Het ontwerpje heb ik zelf getekend en stelt het uitzicht vanuit ons vakantiehuis in Denemarken voor. Ik heb het land of light gedoopt omdat dat de bijnaam van Noordjutland is. Het is A3-formaat.

Ik kan het niet laten

Winter, sneeuw, kou. Maar ook verstild landschap, gedempt geluid. En mooie plaatjes. Dus het fototoestel ligt hier altijd in nde aanslag. En daar wil ik jullie nog een keer van laten meegenieten.
 Wintercollage1
En dan denk je dat alle plaatjes hetzelfde zullen worden maar niets is minder waar. De ne dag is het mistig en grijs.
Wintercollage2 
's morgens, tijdens de schemering is het licht blauw.
Wintercollage3
ALs de zon schijnt krijg je schitterende abrikoos-achtige kleuren 
Wintercollage4 
Elke dag is weer anders en daar geniet ik er zo van.
Wintercollage5 
Ja.... al geeft de winter veel ongemakken. Hij is ook wonderschoon.

dinsdag 21 december 2010

Afrikaanse tovertegels

Omdat ik graag allerlei technieken wilde leren ben ik een woekshop "tovertegels" gaan volgen. Een snijtechniek met als uitgangspunt een stapel van 9 vierkanten. Door steeds delen onderling te wisselen krijg je negen verschillende blokken. 
Het was er leuk om te doen en ik had nog een mooie stapeltje afrikaanse stoffen liggen en die heb ik er voor gebruikt.

maandag 20 december 2010

Winter

Wow wat hebben we al een boel winterweer achter de rug. Ons weggetje is een regelrechte ijsbaan. Gelukkig hebben we winterbanden want anders.....
IMG_0534
En wat een vogels komen er af op al het voer wat we rondom huis hebben. Zo leuk.... Ze vechten de hele dag om het voer. Domme beesten. Kost alleen maar energie.
PC181947 
Vrijdagavond zouden we naar onze buren (die in het bos achter ons huis wonen) op visite. Met de auto is er echt geen doorkomen aan dus zijn we wandelend gegaan. Oh wat was dat geweldig leuk. Vooral toen we terug liepen. Midden in de nacht, heldere hemel, witte sneeuw. Echt, je hebt geen zaklantaarn nodig.
PC191950 
 
En dan vandaag.... groter verschil kan er niet zijn. Wat een grauwe, mistige dag.
IMG_0537 
 
Hopenlijk schijnt morgen de zon.....

zondag 19 december 2010

Hundertwasser

Nog steeds niet geplaagd door enige kennis heb ik me in het eerste jaar dat ik quiltte laten overhalen om een cursus Hundertwasser te gaan volgen. Ik wist nog zo weinig over technieken en hoe ingewikkeld deze cursus zou zijn dat ik dus "JA" heb gezegd. De eerste opdracht die we kregen was natuurlijk om informatie op te zoeken wie Hundertwasser was en wat hij zoal ontwierp. Gelukkig was ik daar wel mee bekend. Ik was altijd al een fan van zijn werk.
Ik dus aan het tekenen zonder er bij stil te staan of ik dat ook in stof zou kunnen omzetten. Heerlijk....... Eerst een idee en dan pas kijken hoe je dat kunt realiseren.

Een grove schets was uitgangspunt .... En toen begon de worsteling. En een worsteling is het geworden.Stoffen uitzoeken, leren om willekeurige vormen te snijden en.... dan alles proberen weer aan elkaar te naaien. Leren om in 3-d te naaien. Het is een super leer-proces geworden. Niet dat het eindresultaat quilt-technisch allemaal even perfect is geworden maar...... zoveel dingen geleerd die mij in latere projecten weer van pas zouden komen. En hier is dan het eindresultaat. meer dan 2 x 2 meter.


Kerstverhaal om voor te lezen

Juist op de plek waar het konijntje verscholen zat, bleven ze staan. De vrouw kreunde zacht en de man sloeg troostend zijn arm om haar heen. Het konijntje hield zich heel stil. Dit waren niet de gewone lieden die dagelijks de baan gebruikten, geen bedelaars, zandleurders of stropers. Zonder het zelf te merken kwamen zxe2x80x99n oortjes recht omhoog en  snoof het de geur van de ezel. Die keek opzij en wiegde traag zijn hoofd.  Nooit had het konijntje zoxe2x80x99n triest dier gezien en alle voorzichtigheid vergetend zette het zich rechtop, hupte vooruit en drukte zxe2x80x99n kleine bibberneusje tegen de grote ezelsnuit. 
xe2x80x9cIk ben klein en ook een beetje bang,xe2x80x9d zei het, xe2x80x9cmaarxe2x80xa6 kan ik misschien helpen ?xe2x80x9d
Het ezeltje hief zijn hoofd op en keek omlaag naar dat pluizen bolletje zo vlak voor hem. Hij was te moe om verbaasd te zijn en zuchtte: xe2x80x9cWe zijn al zo lang onderweg. We zijn langs alle herbergen geweest, maar nergens was plaats. Maria die ik draag, is moe en de tijd is gekomen dat zij een kind zal baren. Wij zoeken onderdak voor de nacht.xe2x80x9d Hij boog opnieuw het hoofd.
Hoe Jozef de kerststal vond....
Het was een koude, winterse avond. 
Alle konijntjes blijven dan liefst warm en diep in hun hol. Allemaalxe2x80xa6 behalve eentje. Het wist zelf niet goed waarom, maar het moest en zou naar buiten. Was het gewone konijnennieuwsgierigheid? Een beetje honger? Het had geen idee. 
Het stak zxe2x80x99n neusje uit het hol en voelde het meteen: dit was geen gewone avond. De sterren stonden kristalhelder in de lucht, de sneeuw blonk als nooit te voren en in de stilte hoorde je enkel het gekraak van de bomen in de vrieskou. Het konijntje huppelde tot aan de zandbaan, die stil en verlaten tussen de dennen kronkelde. 
Wat zocht een konijntje aan een baan? Hier groeide geen gras en er kwamen vaak mensen langs. Toen het om de bocht beweging zag dook het dan ook onmiddellijk ineen en versmolt met de bunt en de heide. In het witte  maanlicht kwam traag en moeizaam  en klein grijs ezeltje  naar voor. Op zijn schoft droeg het een vrouw, gewikkeld in  een kapmantel. Ernaast stapte een oude man, het hoofd omlaag en de rug gekromd van vermoeidheid.
Onderdak voor een ezel en mensen ? Een konijntje graaft zijn eigen hol, warm en veilig, maar waar rust een ezel? Het wou zo graag helpen, dat kleine konijntje, het dacht en dacht, zocht naar wat hen dienstig kon zijn. 
xe2x80x9cEen beetje verder staat een oude stal. Het is er droog en er is altijd hooi, daar heb ik wel eens van gegeten in deze koude tijd. Binnen staat wel vaak een groot beest, een os geloof ik, maar die ziet er vriendelijk uit. Kan zoiets dienen?xe2x80x9d vroeg het en tegelijkertijd schrok het van zxe2x80x99n eigen durf. 
xe2x80x9cIk droom van een warme stal, met stro en hooi. Wijs me de weg en ik zal volgen,xe2x80x9d antwoordde de ezel blij.
Het konijntje hupte al voor en de ezel haastte zich op weg met zijn kostbare last.
Maar toen de weg splitste wou de man naar links, terwijl het konijntje rechtsaf ging. Het ezeltje trok koppig aan het touw en gaf niet toe.
xe2x80x9cDan doen we jouw zin maar, ik ben te moe,xe2x80x9d zuchtte de man. xe2x80x9cMisschien vindt jouw ezelsverstand wel een dak voor ons alle drie.xe2x80x9d
Niet dat ezelsverstand maar het  dappere konijntje bracht hen tot aan de stal. De man hielp blij de vrouw van het ezeltje, leidde hen binnen en sloot de deur.
Het kleine konijntje wachtte buiten, zonder te weten waarop. De man liep bedrijvig in en uit, schepte water uit de put, maakte vuur en sleepte met een ketel. Toen klonk plots een kinderschrei en het konijntje haastte zich door een gat in de muur naar binnen, zodat het alles kon zien.
De vrouw die Maria noemde, wikkelde haar kind in doeken en legde het neer in een kribbe, die Jozef gevuld had met het goudgele stro. 
Uit het niets klonk zacht hemelse muziek.
Het konijntje zat in opperste bewondering rechtop, de voorpootjes gevouwen, zoals alleen een schepsel Gods zxe2x80x99n Schepper kan aanbidden.
Toen bedacht het ineens dat het zoxe2x80x99n heilig moment niet voor zichzelf mocht houden en haastte zich om het grote nieuws over de heide te verspreiden. In geen tijd zaten alle bewoners van de konijnenberg in en rond de stal, tussen de balken, het stro en het hooi. Ze keken met blinkende oogjes en de oortjes rechtop naar dat wondere paar en het kind dat in de kribbe sliep. 
In hun bewondering schoven ze steeds dichter bij de kribbe. Eentje duwde zxe2x80x99n neusje tegen de voetjes van het kindje. Toen het voelde hoe koud ze waren, sprong het zonder nadenken in de kribbe en nestelde zich er bovenop. Het schrok van zijn eigen vrijpostigheid, maar Maria knikte dat het goed was.
Er daalde een vredige rust over de stal. Alleen de konijntjes waakten en langzaam week de nacht voor de ochtend.
In de verte hoorden ze de herders al komen. Daar horen konijntjes niet bij en dus haastten ze zich terug naar hun veilige holen.
Dat eentje dat, zoals het zelf zei, klein was en een beetje bang, maar zo graag wou helpen, aarzelde nog even en keek een laatste keer achterom.
Het ezeltje kauwde op een handvol hooi, knikte naar zijn helpertje en zei met volle mond: xe2x80x9cBedankt kleintje!xe2x80x9d
Auteur: Marcel Van Giel

vrijdag 17 december 2010

Hoop

Hoop is de naam van deze quilt. Het is een eigen ontwerp. 

In een periode dat ik wel een beetje hoop kon gebruiken heb ik deze quilt getekend.


Ik had een mooie stapel batiks en wilde daar iets mee doen. Ik heb hem uitgevoerd in glas-in-lood stijl.

De kleuren van de regenboog stellen de hoop voor.... Het kleurverloop is van donker (buitenkant) naar steeds lichter (binnenkant). De binnenste cirkel geeft aan dat daar waar mensen elkaar echt bereiken ze licht en gemeenschap ervaren....

Inmiddels heb ik de quilt gegeven aan iemand die veel behoefte heeft aan hoop in haar leven.

donderdag 16 december 2010

Crazy quilt

Mijn crazy quilt. Gemaakt van allerlei "bling-bling" stofjes die in na de feestdagen op de markt heb gekocht.
Warm rode kleuren, mooie stoffen waaronder fluweel, brokaat en zijde geeft hem een warme uitstraling.
De quilt is na op een tentoonstelling te hebben gehangen in het Paltehuis in Oldenzaal, verhuisd naar Belgie waar hij nu bij een vriendin aan de muur hangt. Ooit wil ik er nog een maken maar er is nog zoveel wat ik graag wil maken.

My crazy quilt. Made from all kinds of "bling-bling 'fabrics wich I bought at the market after Christmas.

Warm red colors, fine fabrics such as velvet, brocade and silk gives it a warm atmosphere.

Afer the quilt has  hung at a quiltshow at the Paltehuis in Oldenzaal,  it moved to Belgium , and I gave it  to a friend. Once I make another one but there is still so much what I want to make.

Mijn eerste quiltDit is mijn allereerste quilt. Niet geplaagd door enige kennis ben ik begonnen. Bij Sari had ik een stapeltje restant lapjes gekocht. Heerlijke etnische stoffen met mooie prints. De lapjes waren ongeveer 25 bij 25 cm. Ik heb ze in vieren gesneden en ben gewoon aan de gang gegaan met aan elkaar naaien. Het patroon voor de rand heb ik gevonden in het boek "A world of Quilts, geschreven door Beth Ann Williams. Een heerlijk boek met 10 projecten gemaakt van stoffen uit ale delen van de wereld.

Ik had nog nooit een quilt gedubbeld laat staan gequilt. Maar het is me gelukt en natuurlijk niet perfect maar mijn eerste quilt was een feit.

This is my first quilt. Not plagued by any knowledge I started. By Sari I had a bunch of residual fat quarters. Delicious ethnic fabrics with beautiful prints. The patches were approximately 10 by 10 inches. I've quartered them and I simply started sewing. The pattern for the border I found in the book "A World of Quilts, written by Beth Ann Williams. A lovely book with 10 projects all made from fabrics from around the world.

I had never doubled, or quilted a quilt. But I did it and mabey not perfect, but my first quilt was a fact.