Welkom

WELKOM op mijn blog.

Ik hoop dat je met veel plezier zult volgen wat er zoal rondom THE5OAKS te beleven valt.


Over de bewoners: HARRY , maatje van Yvon, opa van Nanne en Noud en YVON, (alweer bijna 20 jaar onafscheidelijk) maatje van Harry, moeder van Robbert en Yvonne, oma van Nanne en Noud. Over Jonze labradorvriend Binq, die alweer 2 jaar ons leven deelt. Over de andere dieren die er waren staan nog veel leuke verhaaltjes te lezen.

Ik schrijf over onze belevenissen, de verbouwing, de leuke en minder leuke dingen die op ons dagelijks pad komen. Over dat het heerlijk wonen is op het Overijsselse platteland.

En natuurlijk maak je me heel erg blij met je reactie!

Groetjes Yvon

donderdag 22 december 2011

Kerst in de Buurtschap

Dit jaar voor de tweede keer heb ik me opgegeven voor het kerst bakjes maken in de "buurtschap". De buurtschap is die van Oud Bergentheim. Het is altijd een gezellige avond. Je ontmoet de bewoonsters van de buurtschap en je kunt even bijkletsen als het zo uitkomt. Met elkaar ben je lekker bezig en aan het eind van de avond bewonder je elkaars resultaten.
Het leuke is dat de avond wordt gehouden in de schenkerij van minicamping Schottinck . De schenkerij is onderdeel van de minicamping die in de buurtschap Oud-Bergentheim ligt. Dus een thuiswedstrijd. Ook dit jaar was het weer een gezellige avond en de kerstsstukjes? Ook dit keer weer best goed uitgevallen voor een amateurtje zoals ik.


Feestdagen

Ik denk dat iedereen wel eens iets heeft gemaakt met als thema "kerst". Bij ons wordt al een aantal jaren rond kerst mijn kerstengel tevoorschijn gehaald en opgehangen. Meer kersterige quilts heb ik niet. Helaas zal dit jaar mijn kerstengel niet worden opgehangen. Door al het verbouwen is het niet echt een kerstsfeer die hier hangt. Maar.... volgend jaar mag ze in de nieuwe woonruimte komen te hangen... Leuk vooruitzicht.
Verder wil ik iedereen fijne feestdagen wensen en een gezond, gelukkig en creatief 2012.

maandag 19 december 2011

De verbouwing - stoffige kerst

Nog vier dagen te gaan en dan liggen de werkzaamheden een dag of tien stil. Voor die tijd hebben de heren bouwers nog grote plannen. En dat begon al afgelopen week. Ineens leek het wel of, nu het einde van het jaar steeds dichterbij komt, er nog van alles af moet komen. Nadat de kozijnen zijn verwijderd kwam de elektricien langs om de sleuven in de muren te zagen waarin de leidingen worden weggewerkt.

En dan ineens blijken er toch nog op het allerlaatst dingen te moeten worden gewijzigd. Spotjes ? Waar wilt u die hebben? Stopkontakten in de keuken? Hoeveel en waar? Wilt u de plafondspotjes apart kunnen regelen? Ja? Dan moet er een extra schakelaar bij komen. En... De meganische ventilatie? Het is natuurlijk wel handig als je die vanuit de keuken kunt regelen. Moet ook nog een schakelaar voor komen. En de wasemkap? Wat hadden we afgesproken? Door de muur of door het dak? De keukenman wil hem door de muur maar wij willen hem door het dak. Weer 20 minuten daarover debatteren.

Oh ja en toen kwam de installateur langs om de laatste ontwikkelingen te bespreken. Er was een bouwvergadering met de aannemer en de keukenbouwer is langs geweest om te controleren of de electricien het werk wel goed doet. En toen bleek afelopen weekeind dat er nog een lek in de nieuwe dakgoot is. Gelukkig blijkt dat dit komt omdat er nog geen loodstrip is geplaats. Dat wordt deze week voor elkaar gemaakt.
De buiten-vensterbanken zijn geplaatst. En vandaag is de stucadoor begonnen met het pleisteren van de muren.
Oh ja... ook de keuken wordt deze week nog opgemeten en ook worden de voorbereidingen voor de tegelvloer gemaakt.
Pfffff. ik ben wel toe aan even een weekje rust. In dat weekje moeten we nog wel achter sanitair aan maar dat lukt wel.
Oeps, vergeet dat we nog achter een schilder aanmoeten en ook de spotjes voor het plafond moeten nog besteld worden. Oh ja, de electricien vroeg of het centrale lichtpunt in de keuken inbouw of opbouw werd....... Ohhhhhh waar is mijn agenda......

woensdag 14 december 2011

De verbouwing - Koud en ongezelig

Stond er boven mijn vorige logje nog"warm en knus". Nu is het hier koud en ongezellig.Heel koud..... Vandaag zou de pui in de keuken en het raam in de woonkeuken worden verwijderd. Er zou een nood-kozijn in komen maar helaas heeft het slopen langer geduurd dan was voorzien. Nu zit er alleen plastic voor het "raam" en een zeil voor de plaats waar de pui er uit is. Brrrrrrr. zo koud...... In de keuken is het momenteel 7 graden. De radiatoren staan uit en de enige plek in huis waar het nog echt lekker warm is, is in het kantoor. Dus daar zit ik dan nu maar....

Maandag was het dan zover. Ook het oude gedeelte moet er aan geloven. De kozijnen in de keuken moeten eruit en worden dicht gemetseld omdat begin volgende week de stucadoor komt. Afgelopen vrijdag hebben we al een stuk van de keuken moeten slopen. Pffff. waar laat je al die spullen. De kookboeken in een doos. Wat ik wil bewaren heeft tijdelijk een andere plek gekregen en de rest in dozen voor de kringloop.
Langzamerhand wordt duidelijk dat de komende weken we zullen kamperen in ons eigen huis.
De planning voor de komende weken is gemaakt. Stucadoor, electricien, installateur, vloerverwarming. Allemaal druk aan het werk om tegen eind januari zover te zijn dat de keuken geplaatst kan worden.
Voor dat het zover is moet er in de hoe van de keuken een nieuwe meterkast worden gemaakt. Die wordt gelukkig netjes weggewerkt achter de schuifdeuren die daar komen. Maar het betekent wel dat er nu ook in het oude gedeelte wordt gebroken en gewerkt. Alles zit onder het stof. Het is geen doen om dat steeds maar weer schoon te maken. 1 x per week. En af en toe de rommel wegzuigen.

Dus dit jaar geen kerst. Het is rommelig. Overal staan dozen met spullen die we op dit moment niet kwijt kunnen. Maar goed...... je moet eerst iets afbreken voor je iets kunt opbouwen. En we hebben  zolang op moeten wachten dat we dit ook wel zullen overleven.
We kunnen merken dat de muizen die ergens tussen de plafonds en in de spouw leven het niet eens zijn met de verstoring van hun wereldje. Tegen de avond worden we getracteerd op een geren boven ons hoofd. Dus maar weer een bus muizengif gekocht. Helaas jongens....... Er zit niets anders op.
Hieronder kun je zien hoe het slopen van de kozijnen in het werk gaat......

dinsdag 13 december 2011

Het maken van "bubbels"

Een bubbeltje bestaat uit een achterkant, een voorkant en vulling. Voor de achterkant kun je het beste dunne babykatoen gebruiken(te koop op de markt als lakentjeskatoen) . Dat is niet duur en lekker soepel. Voor de voorkant, stof naar keuze. De vulling bestaat uit kussenvulling.
De voorkant is 3,5 inch x 3,5 inch. De achterkant 3 x 3 inch. Alles inclusief naadtoeslag van 1/4 inch. Je legt de voorkant met de goede kant naar boven op de achterkant. Spelt de hoeken op elkaar. Van de ruimte van de (grotere) voorkant maak je in het midden  van elke zijde een plooitje. Dan naai je (kleine rijgsteekjes) de kanten aan elkaar. Het plooitje in het midden van de zijde zet je met een extra steekje vast. Als je zo drie zijden heb dichtgenaaid vul je het bubbeltje met wat vulmateriaal (niet te veel want anders wordt hij te dik maar ook niet te weinig anders wordt hij te slap). Dan naai je kant vier dicht. Je bubbeltje is klaar.
Een tip:... naai de deeltjes niet precies op 1/4 van de rand maar iets minder. Als je dan later de bubbeltjes aan elkaar naait op 1/4 naad dan krijg je geen "ruzie" met de rijgdraad van de bubbel die anders precies door de genaaide naad loopt en moeilijk is te verwijderen.
Als je genoeg bubbeltjes hebt gemaakt naai je ze in rijen aan elkaar. In plaats van hem door te quilten is knopen ook een optie....
Voor een quilt van ongeveer 1 x 1 meter heb je 256 bubbeletjes nodig. Dat lijkt veel maar het is net als met het maken van hexjes..... je kunt het altijd en overal doen. Dus langzaam een hele voorraad bij elkaar sparen. Ideaal voor scrabs.....

En hoe dan verder?

Hoe worden de naadjes afgewerkt.....? . Je naait ze gewoon als "normale" blokjes aan elkaar. Eigenlijk hoeft er geen tussenvulling tussen omdat de bubbeltjes dik genoeg zijn, maar heel dunne fleece of dunne vulling kan wel maar dan wordt hij minder spoepel.
Doorquilten hoeft niet, je kunt de quilt knopen of met een flinke stevige steek op de kruising van enkele blokjes vastzetten. Dat kan met de machine of met de hand. En je kunt hem gewoon met een bies afwerken,  net als een gewone quilt. En voor droomdekentjes? Hij wordt niet zwaar , dus het zou wel kunnen. Ik weet in ieder geval dat mijn kleinzoon mijn quilt zag en er gelijk met zijn wang op ging liggen en zuchtte:
"Oh oma wat lekker zacht..... "
Dus het knuffelgehalte van een bubbeltjesquilt is erg hoog. En als je voor elk bubbletje een stukje stof met een kinderprint zou gebruiken wordt het ook nog een hele leuke vrolijke quilt....

donderdag 8 december 2011

De verbouwing - eindelijk droog

Eindelijk. De uitbouw is droog. De dakplaten zitten erop, de dakgoten eraan en sinds vorige week woensdag ook de dakpannen. En laat het nou net na die dag beginnen te regenen!. We hebben echt mazzel gehad tot nu toe.
En daarna gaat het snel. De stucadoor komt langs om e.e.a. te bekijken. De laatste afspraken m.b.t. de keuken. De laatste tekeningen en begrotingen moeten worden goedgekeurd. En gisteren kwam er een auto het erf oprijden met..... HET GLAS. En dat kwam goed uit want er begon een flinke storm op te steken en omdat we buitenaf wonen vangen we die storm in alle hevigheid.
En dan wordt het eerste raam geplaats....
Helaas komen ze niet helemaal klaar. Op een paar bovenraampjes en twee nokramen na zit al wel het meeste erin. En dat is echt een heel ander gezicht.

En dan ineens merkt Tijger dat er ook al is begonnen met het slopen van het oude gedeelte. HELP waar is mijn katteluik gebleven.
Tja.... omdat het glas in de nieuwe buitendeur is geplaatst moest daar ook een kattenluik in worden gemaakt. Tot gisteren sprong Tijger gewoon door het kozijn naar buiten maar dat lukt nu niet meer. En dus was de timmerman zo vriendelijk om gelijk maar een nieuwe uitgang voor Tijger te maken. Vandaag wel  even een nieuw kattenluik kopen want het is wel errug koud zo'n gat...! En dat luikje kunnen we dan wel gebruiken om in de doorgang tussen de hal en de kamer te zetten. Zo kan Tijger steeds in en uit zonder dat we hem steeds binnen hoeven te laten.
En vandaag (donderdag) is de metselaar gekomen om de muur tussen de keuken en ingang te metselen. Het kozijn is gisteren al geplaatst. Het begint echt al ergens op te lijken.
En dan volgende week.... dan wordt het keukenraam eruit gehaald en het gat wordt dichtgemetseld. Ook een gedeelte van de oude keuken moet worden verwijderd omdat de electricien moet beginnen met de voorbereidingen voor de vloerverwarming. Tot nu toe hebben we weinig last gehad binnenshuis (op wat smerige voeten en stof na). Nu gaat het echt gebeuren. Maar....... dan kunnen ze wel weer verder. Ze willen proberen voor de kerst het stucwerk klaar te hebben .....

vrijdag 2 december 2011

Longarm gequilt

Een grote quilt met de hand quilten zit er niet meer) in. Toch jammer, want het maken van een grote top  vind ik wel heel erg leuk op te doen. Er zijn zulke mooie patronen.  Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor: De Longarm...!
Ik had van een jellyroll een mooie top gemaakt en twee weken geleden heb ik die naar Anne gebracht. Ik heb een patroon uitgezocht en samen gekeken welke kleur garen het mooiste was. En donderdagmiddag werd een groot pakket afgeleverd en daar zat mijn quilt in. AF! Zo mooi geworden...

Heerlijk dat ik een mooie top niet in de kast hoef te leggen maar kan laten doorquilten.
Ik heb nog geen mooie foto van de top kunnen maken want hij is te groot voor 1 persoon om omhoog te hangen. Die houden jullie nog te goed. Op de detailfoto's kun je goed zien hoe mooi  het quiltpatroon is.


donderdag 1 december 2011

dieren en verbouwen.....

Voor de verbouwing begon had ik me best zorgen gemaakt over hoe de dieren zouden reageren op elke dag mensen rond het huis, het lawaai, het af en aan rijden van auto's en vrachtwagens. Zoveel drukte zijn ze immers niet gewend? Vooral tijger, onze je-weet-wel kater is een schuwe kat. En dan niet te vergeten het veranderen van de omgeving. Tuin leeggehaald, aanbouw..... Maar, het gaat wonderwel goed. Al hebben ze allebei wel hun ochtendritueel aangepast aan de veranderde omstandigheden. En dan vooral Tijger. 
Om half zeven 's morgens horen we het kattenluik klepperen en komt meneer binnen. Hij wil dan eten. En als dat er niet staat loopt hij net zolang te mekkeren totdat hij zijn zin krijgt. Daarna is het één streep naar kantoor waar hij op het kussen van Verdi ploft en verder slaapt. Want..... hij weet inmiddels dat hij om twee redenen moet zorgen dat hij uit de buurt van de keuken is teen dat het zeven uur is. 
Om zeven uur komt nl. eerst de buurvrouw met Dexter langs en Tijger heeft het niet zo op vreemde honden. En.... wat nog belangrijker is. Hij heeft gemerkt dat er om half acht elke dag vreemde "mannen" komen en die blijven de hele dag rond het huis lopen en lawaai maken. Toen het nog lekker zacht weer was maakte hem dat niet zo uit. Hij verdween dan in de schuur en sliep daar het grootste deel van de dag. Maar nu het kouder wordt is dat geen optie meer en moet hij zorgen dat hij lekker in het warme kantoor ligt tegen de tijd dat de drukte losbarst. En hij weet precies wanneer de rust terug keert. 
Op het moment dat de laatste auto zo tegen vier uur weer weg rijdt horen we hem aan de deur van kantoor krabben want dan weet hij dat de kust weer veilig is. Eerst naar buiten en binnen een half uur is hij terug want dan moet de bak weer gevuld worden met eten. 
Want half vijf is "appel time" voor zowel Tijger als Verdi.

Ook de aanbouw zijn ze nu aan gewend. Omdat er nog geen glas in de kozijnen zit springt Tijger in en uit de kozijnen om buiten te komen. Als (hopelijk) volgende week het glas wordt geplaatst worden en ook nieuwe kattenluikjes geïnstalleerd zodat hij ook aan die nieuwe situatie kan wennen. 
En dan Verdi.... ach, het zal hem een worst wezen wat er allemaal gebeurd. Hij slaapt gewoon lekker overal doorheen.


 Zolang wij laten merken dat er niets dreigends uitgaat van al dat lawaai en geloop blijft hij ook rustig. En dat is eigenlijk best heel fijn. Ik moet er niet aan denken een hond te hebben die steeds begint te blaffen zodra hij iemand ziet. 
Wat hij wel heerlijk vond was het grote speelplein dat er was nadat het beton was gestort. En door het mooie najaar heeft hij daar heerlijk van kunnen genieten.