Welkom

WELKOM op mijn blog.

Ik hoop dat je met veel plezier zult volgen wat er zoal rondom THE5OAKS te beleven valt.


Over de bewoners: HARRY , maatje van Yvon, opa van Nanne en Noud en YVON, (alweer bijna 20 jaar onafscheidelijk) maatje van Harry, moeder van Robbert en Yvonne, oma van Nanne en Noud. Over Jonze labradorvriend Binq, die alweer 2 jaar ons leven deelt. Over de andere dieren die er waren staan nog veel leuke verhaaltjes te lezen.

Ik schrijf over onze belevenissen, de verbouwing, de leuke en minder leuke dingen die op ons dagelijks pad komen. Over dat het heerlijk wonen is op het Overijsselse platteland.

En natuurlijk maak je me heel erg blij met je reactie!

Groetjes Yvon

zaterdag 31 december 2011

Voor volgend jaar....

fireworks.jpg

Wat is het jaar weer snel gegaan
En wat hebben we veel gedaan.
364 dagen, niet allemaal met een lach.
En morgen? Gewoon een nieuwe dag?
Zullen we meer aan collecte geven?
Gaan we vaker naar het bos?
Of blijven we bij het oude leven?
Laat die voornemens toch los.
Morgen gewoon weer beginnen.
Gewoon zoals het was.
Maar genietend van het leven.
GENIETEN!!! Want dan leef je pas.

Ik wens iedereen een fijne oudejaarsavond   en voor 2012:
Vrede en alle goed!!!!!donderdag 29 december 2011

Knieperties

De eerste keer dat ik knieperties proefde was bij was bij mijn buurvrouw, 40 jaar geleden toen ik in de buurtschap Oud-Bergentheim was komen wonen.Knieperties bakken is een oude traditie die in het oosten van het land tegen het eind van het jaar plaats vindt.Je heb een kniepertiesijzer nodig waarin de wafeltjes worden gebakken. Het beslag is dun, ongeveer de dikte van volle yogurt.
Er zijn veel verschillende recepten in omloop. Ik heb verschillende recepten geprobeerd maar toch zijn de knieperties, gebakken volgens het recept van mijn buurvrouw  het lekkerste. Daarom gebruik ik  nog steeds het recept dat ik veertig jaar geleden van haar heb gekregen.

En vanmiddag heb ik gezellig de hele middag met een kennis knieperties gebakken. Het is een geduld werkje. Van 1 tot vijf hebben we gebakken. Gezellig aan de keukentafel. En tussendoor moesten we natuurlijk af en toe proeven of ze wel lekker werden. En natuurlijk hoort aar de spuitbus slagroom bij.
 Aan het einde van de middag hadden we er bijna 150 gebakken. Een flinke voorraad dus. Maar we weten uit ervaring dat als bezoek merkt dat je zelf gebakken knieperties hebt, de voorraad als sneeuw voor de zon verdwijnt.....
Platte knieperties worden gegeten tijdens oudejaarsavond. En de rolletjes pas na nieuwjaar. De gedachte erachter is dat in december het jaar zich al heeft ontvouwen en het nieuwe jaar zich nog moet uitrollen.

De knieperties worden gebakken in het ijzer en als ze klaar zijn snel met behulp van een stok (hoe dikker, hoe groter het rolletje wordt) snel opgerold. Je moet wel vuurvaste vingers hebben want de wafel is gloeiend heet als hij uit het ijzer komt. Het lekkerste zijn ze als je het rolletje vol spuit met slagroom. Dus hoe dikker het rolletje, des te meer slagroom je er in kunt spuiten. Mmmmmmm..... veel te lekker. 
Het recept:
600 gram bloem
250 gram margarine (of roomboter)
350 gram witte basterd suiker
3 eieren
kaneel
vanillesuiker
700 cc lauw water

Je smelt de boter zachtjes in een flinke pan, doe er de bloem, de suiker , de eieren en de vanillesuiker in en voeg langzaam het lauwe water toe. Roer net zolang tot je een glad beslag heb. Doe er de kaneel bij en blijf nog doorroeren. 
Verwarm het ijzer voor. (Vet het voor gebruik eventueel 1 keer in met wat olie) Gebruik een kleine juslepel om het beslag op het ijzer te gieten. Na ongeveer 2 minuten is het eerste kniepertie klaar. Haal het uit het ijzer (gebruik een vork of spatel om het te verwijderen. Leg het op de plank en rol het kniepertje zo snel als je kunt rond de stok. Even goed aandrukken. Doe nieuw beslag in het ijzer ... Haal de stok uit het rolletje en leg dat op keukenrol om af te koelen. Zorg dat er een zeil op de tafel ligt en zet het ijzer op een houten plank. Houd kleine kinderen op afstand want het ijzer is ontzettend heet. Ik gebruik altijd een oude theedoek om het ijzer aan te drukken. 
EN...... BAKKEN MAAR!HELP!!!!

Emailactie: Help Nederlandse Sea Shepherd-vrijwilliger Erwin Vermeulen uit de Japanse gevangenis!


Erwin Vermeulen (foto: Sea Shepherd)
Erwin Vermeulen, Sea Shepherd Cove Guardian en Nederlands staatsburger is op vrijdag 16 december in Taiji, Japan gearresteerd toen hij foto’s probeerde te maken van gevangen dolfijnen die werden getransporteerd vanuit de drijvende kooien naar het Dolphin Resort Hotel.
Volgens de Japanse wet kan hij 23 dagen vastgehouden worden alvorens contact te mogen hebben met een advocaat en afgelopen maandag werd zijn voorarrest met 10 dagen verlengd.
Uit compassie voor de dolfijnen die worden afgeslacht in Taiji, reisde Erwin op eigen kosten naar Japan om zich daar aan te sluiten bij de Cove Guardians. Het doel van de Cove Guardians is om voortdurend aanwezig te zijn, verslag uit te brengen van de activiteiten, de wacht te houden en constant de dolfijnenslachters te confronteren met hun aanwezigheid, elke dag weer.
Volgens Sea Shepherd grijpen de authoriteiten elke kans aan om Sea Shepherd te verbannen uit Taiji en zullen de Cove Guardians daarom de Japanse wet nooit overtreden. Elke Cove Guardian is zich bewust van de vredige aard van deze campagne en dat elke stap gezet dient te worden binnen de grenzen van de Japanse wet. “Hij is met voorbedachten rade beschuldigd van het zogenaamd overtreden van de wet. Welke overtreding hij precies heeft begaan, wil de Japanse politie niet zeggen. Alles dat wij weten is dat Erwin is gearresteerd toen hij foto’s aan het maken was van dolfijnen toen hij werd benaderd door de politie, die hem vervolgens in de boeien sloeg en meenam naar het Wakayama Prefecture politiebureau. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen”, zo vermeldt Sea Shepherd op de officiële website.
Geert Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland, uitte zijn zorgen aan PiepVandaag, mede door de recentedoodsbedreigingen aan het adres van Sea Shepherd door een extreemsrechte Japanse militie en het feit dat Japan ruim 20 miljoen Euro van het Tsunamifonds aan de walvissenjacht besteedde. “Bovenstaande zijn voor mij drie signalen om serieus te nemen en mijn bezorgdheid te uiten over een toenemende verharding en mogelijke agressie door de Japanse overheid en walvisvaarders. Dringend heb ik dan ook de Nederlandse overheid verzocht de Japanse overheid aan te spreken op deze drie punten,” aldus Geert Vons.
Erwin Vermeulen heeft onze hulp nodig! Stuur daarom via onderstaand formulier een email naar de Japanse ambassade in Nederland en vraag Japan Erwin per direct vrij te laten!

De Petitie

Please release Dutch citizen Erwin Vermeulen from Japanese prison!

Your excellence, dear Mr. Kazaki Koezuka,
I am writing to urge you to make any effort needed, to have Mr. Erwin Vermeulen, citizen of The Netherlands, released from Japanese prison immediately.
On December 16th 2011, the Japanese police in Taiji arrested Sea Shepherd volunteer and Dutch citizen Erwin Vermeulen, while attempting to take photos of Risso’s dolphin being transferred between holding pens in the sea and the Dolphin Resort Hotel.
An employee of the Dolphin Resort Hotel merely accused Erwin of shoving him and this allegation was immediately acted upon. No witnesses saw Erwin shove the employee and Erwin was not even questioned. The Taiji police handcuffed Mr. Vermeulen and took him to the Shingu police station where he is currently being held. Recently his pre-arrest has been lengthened with 10 more days.
Out of compassion for the dolphins being slaughtered in Taiji, Mr. Vermeulen travelled to Japan at his own expense to devote his time and energy to the Cove Guardian mission. The Cove Guardian mission is to be ever present, recording every activity, and constantly on vigil in the face of the dolphin killers, day in and day out, for as long as dolphins are being killed. All Cove Guardians are cautioned that every move must be nonviolent and within the boundaries of Japanese law.
Erwin Vermeulen did not break any laws. But he was accused of doing so. Which law, we do not know, because the Japanese police refuse to divulge that information.
I call on you, the Japanese ambassador in The Netherlands and on the Japanese government, to make any effort needed, to have Mr. Vermeulen, citizen of The Netherlands, released from prison immediately. For he did not break any Japanese laws.
Yours faithfully,
[Your Name]
[Your Email]
 
5,254 signatures

De link naar deze petitie mailen naar vrienden!?


woensdag 28 december 2011

Een Ufo uit de oude doos.....


Al een hele tijd ligt hier een Ufo te wachten. De Love Faith and Hope. Alle stof is al gesneden. Keurig per blok verpakt. Op elk stukje stof een labeltje..... Het eerste blok klaar om te appliceren. Maar verder kwam het niet. En omdat ik me in de week tussen kerst en oud en nieuw een paar dagen "vrij" heb gegeven van alle verbouw stress heb ik de doos met deze Ufo te voorschijn gehaald. Een paar jaar geleden had ik de stof gekocht. Je kon een "pakket" bestellen in Amerika. Was wel ontzettend duur maar ik vond de panels zo mooi dat ik het toch heb besteld. En toen werd er een mega doos afgeleverd. Huhhhhhh voor 9 panels van 18" zo'n grote dos stof? En toen ik hem open maakte zat er welgeteld 27 yard stof in. Van sommige stof had je maar een klein stuk nodig wat resulteert in een hele voorraad stof waar ik nog een bestemming voor moet vinden. Het was een hele toer om aan de hand van het boekwerk waar de snij-instructie in stond alle stof voor de paneeltjes te snijden. Gelukkig had ik hulp en samen met Miny hebben we voor twee series de stof gesneden. Wat ik met het restant van de stof ga doen? Inmiddels al een aantal "aanvragen" gehad dus er zullen er nog wel een aantal uit gemaakt gaan worden. Van wat er dan over is? Mmmm misschien een bedquilt?

dinsdag 27 december 2011

The day after...

De kerst is weer voorbij. We hebben de eerste kerstdag bij onze dochter doorgebracht. Helaas heb ik (nog) geen foto's dus die houden jullie tegoed. De kleinkinderen hebben het grootste deel van de kerstmaaltijd verzorgd. Het enige wat (hun) moeder hoefde te doen was de boontjes koken. En de afwas was gelukkig voor de vaatwasser. Het was een gezellige dag. Een grote puzzel lag op tafel en daar schoven elke keer wel een paar bij aan om een paar stukjes te leggen. Kleindochter speelde kerstliedjes op de piano en 's middags een wandeling met de hond want die as ook mee en moest natuurlijk we worden uitelaten. Wel zijn het dagen waarop je te veel lekkere dingen eet maar gelukkig is er dan een 2e kerstdag om weer wat bij te komen. En vandaag begon het gewone leven weer. Om half tien bij de opticien, daarna naar zuslief. En vanmiddag? Tja toen heb ik de naaimachine op tafel gezet. Lekker even bezig met mijn hobby. De komende dagen doen we niet zoveel. Lekker bijkomen van alle maanden verbouwing. Volgende week gaan we ons daar wel weer druk over maken. We merken wel dat we heel erg moe zijn van de afgelopen vier maanden. Dus vroeg nar bed. Lekker even lezen en dan slapen. Ook heerlijk dat we kunnen proberen 's morgens een uurtje langer te blijven liggen. Even net doen alsof er niets meer te doen is. En oud en nieuw blijven we lekker met z'n tweetjes thuis.

vrijdag 23 december 2011

Christmas Flash Mob by Journey of Faith at South Bay Galleria

Kerstherinneringen

Tja, dat krijg je als je een dagje ouder wordt..... steeds meer herinneringen aan "vroeger". Als ik naar de overdaad kijk die ons in deze tijd wordt voorgeschoteld dan krijg ik soms haast heimwee naar de tijd toen ik jong was. We hadden een bovenhuis met kamer en-suite. Dat betekent dat de voor- en achterkamer waren gescheiden door schuifdeuren. Je weet wel van die mooie hoge glas-in-lood deuren.
We woonden 's winters in de achterkamer . In twee kamers wonen was te duur omdat er dan twee kachels gestookt moesten worden. De hele winter in een kamertje van 3,5 x 4 meter. Daar stond de kachel, de eethoek, een divan en het bureau van mijn vader. Normaal stond dat ik een apart kamertje maar 's winters werd het bureau in de woonkamer gezet (ook weer vanwege de kou). Voor de kerstboom was geen plek. Die werd achter de suitedeuren in de voorkamer gezet. Overdag kon je hem dan zien, door de glazen deuren heen. Maar 's avonds werden voor de suitedeuren dikke gordijnen dichtgetrokken. 
Mijn moeder versierde de kerstboom toen al door er ook kerstkransjes in te hangen. Van die lekkere chocolade kransjes maar ook van die gevulde, met  gekleurde spikkeltjes erop. Het was de bedoeling dat zo tegen de kerst we af en toe een kransje uit de boom mochten kiezen. Maar mijn zus en ik waren veel slimmer dan mijn moeder. 's Avonds, als die dikke gordijnen dan dicht waren kropen wij erachter. Schoven heel stiekem de schuifdeuren een stukje open en snaaiden de kransjes uit de boom.
In de kerstboom zaten nog geen electrische lichtjes maar echte kaarsjes. Dus die werden alleen op kerstavond aangestoken. Vanwege het brandgevaar stond er altijd een emmer water met een spons naast de kerstboom. En als een kaarsje te ver was opgebrand werd die gedoofd met behulp van de natte spons. Oh wat vond ik het jammer als het laatste kaarsjes was gedoofd. Dan was het tijd voor warme chocolademelk. Niet uit een pak maar zelf gemaakt. We mochten dan de cacao in een beker doen, suiker erbij. een beetje warm water, roeren en als het een pakje was geworden warme melk erbij. En dan stijf geklopte slagroom erop. We kregen er dan een lekker grote kerstkoek bij en mijn vader las een kerstverhaal voor. Wat was het knus en gezellig. Met z'n viertjes in die kleine kamer. 
En dan op kerstmorgen aten we een lekker kerstontbijt dat altijd door mijn verder werd verzorgd. Hij had dan kerstbrood gebakken. Er was een lekker zacht gekookt eitje. En door het hele huis rook je de geur van kerst. Dennegroen, kerstbrood..... Heerlijk. Voor kerst kregen we als kind altijd nieuwe kleren en alleen al mooie nieuwe kleren aandoen was al een feest. En dan met elkaar naar de kerk...... Heerlijk van de ouderwetse kerstliederen zingen. De rest van de dagen deden we leuke dingen. Als het mooi weer was reden we naar het strand en gingen we een heerlijke strandwandeling maken. Uitwaaien. Of, als het slecht weer was spelletjes doen met elkaar. Er kwam dan altijd een grote kom doppinda's op tafel te staan. Niks geen woonboulevard, kerstcircus of musicals.... Geen uitgebreide kerstdinners. Nee.. wij aten stoofpeertjes, rode kool en draadjesvlees en als toetje chocolade en vanillevla en ohhhhh wat gezellig, kaarsen op de eettafel en de lichten gingen dan uit. 
Ach ja.... die goede oude tijd.... Eén ding staat vast. Het kerstfeest ging over waar het om moest gaan..... Kerstmisdonderdag 22 december 2011

Kerst in de Buurtschap

Dit jaar voor de tweede keer heb ik me opgegeven voor het kerst bakjes maken in de "buurtschap". De buurtschap is die van Oud Bergentheim. Het is altijd een gezellige avond. Je ontmoet de bewoonsters van de buurtschap en je kunt even bijkletsen als het zo uitkomt. Met elkaar ben je lekker bezig en aan het eind van de avond bewonder je elkaars resultaten.
Het leuke is dat de avond wordt gehouden in de schenkerij van minicamping Schottinck . De schenkerij is onderdeel van de minicamping die in de buurtschap Oud-Bergentheim ligt. Dus een thuiswedstrijd. Ook dit jaar was het weer een gezellige avond en de kerstsstukjes? Ook dit keer weer best goed uitgevallen voor een amateurtje zoals ik.


Feestdagen

Ik denk dat iedereen wel eens iets heeft gemaakt met als thema "kerst". Bij ons wordt al een aantal jaren rond kerst mijn kerstengel tevoorschijn gehaald en opgehangen. Meer kersterige quilts heb ik niet. Helaas zal dit jaar mijn kerstengel niet worden opgehangen. Door al het verbouwen is het niet echt een kerstsfeer die hier hangt. Maar.... volgend jaar mag ze in de nieuwe woonruimte komen te hangen... Leuk vooruitzicht.
Verder wil ik iedereen fijne feestdagen wensen en een gezond, gelukkig en creatief 2012.

Nog 1 dag....

En dan krijgen we het een weekje rustiger. Vandaag komen de electricien en timmerman nog werken. Gisteren was het een hectische dag. Denk je dat je alles goed hebt afgesproken en op papier hebt staan. Blijkt dat de electricien op ZIJN tekening niet heeft staan dat "ergens" nog een aansluiting voor de TV moet komen. En alles is net de vorige dag voor de eerste keer gestuct. Grrrr. Moeten er vandaag weer nieuwe sleuven worden gemaakt voor die aansluiting. En oh ja...... er zouden toch inbouwspots in de keuken komen? Oeps.... de centraaldoos is precies op de plek gemaakt waar die komt. Moet ook dat weer worden veranderd. Waar moet die doos dan komen? Dus maar even overleggen waar hij NIET moet komen. Gelijk de spots maar besteld. Het armatuur was niet zo dus maar de lampen die er in moeten. Wow. wist wel dat Ledlampen duur waren maar meer dan 30 euro per stuk? En we moeten er 12 hebben alleen voor de keuken. Maar ja... het is wel erg zuinig in verbruik en ze aan heel lang mee (wordt gezegd).Inbouwspot Torino aluminium carré, kantelbaar

Vanmiddag komt de tegelleverancier alles opmeten en morgen komt de schilder langs. Want voor dat de keuken erin komt moet alles wel geschilderd zijn.
Oh ja en waar we geen rekening mee hebben gehouden is dat als de vloerverwarming is geinstalleerd, we de eerste 6 weken hem nog niet mogen gebruiken. Zijn wij even blij dat we een houtkachel hebben die wwe dan kunnen stoken. Anders zaten we wel 6 weken in de kou.......
In het onderstaaand filpmje kukn je zien hoe alles veeranderd als eer alleen al een sstuclaaje is aangebracht.

maandag 19 december 2011

BN'ERS ROEPEN OP TOT 'KINDERPARDON'


Laatste update:  19 december 2011 12:14
info

DEN HAAG - Een groep bekende Nederlanders is maandag een campagne begonnen om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen voor een 'kinderpardon'. Daarmee willen ze regelen dat jonge vreemdelingen in Nederland kunnen blijven.

Foto:  ANP
Daarmee willen ze regelen dat jonge vreemdelingen in Nederland kunnen blijven.
Onder de BN'ers zitten mensen als Angela Groothuizen, Marco Borsato, Khalid Boulahrouz, Jörgen Raymann, Jan Mulder, Thomas Acda, Filemon Wesselink en Vincent Bijlo.


GroenLinks-leider Jolande Sap en haar fractiegenoot Tofik Dibi steunen de actie en willen er in de Tweede Kamer een vervolg aan geven. Het kinderpardon zou moeten gelden voor ongeveer 1000 tot 2000 kinderen, die hier al zo lang zijn dat ze hier inmiddels zijn geworteld.

Petitie

Nu in de weken rond Kerstmis worden mensen opgeroepen het initiatief te steunen en op de internetsite kinderpardon.nu een petitie te ondertekenen. De bedoeling is deze te overhandigen aan minister Gerd Leers van Asiel en Immigratie.
De bekende Nederlanders en GroenLinks willen dat de groep uit de onzekerheid wordt gehaald en tumultueuze debatten, zoals rond de Angolese jongen Mauro bespaard blijft.

Toekomst opbouwen

''Geef ze de kans om een mooie toekomst in Nederland op te bouwen. Geef ze de kans om mee te bouwen aan een mooie toekomst voor Nederland. Geef ze een kinderpardon!", aldus de BN'ers en GroenLinks.
''Limburgser dan Vlaai. Noord-Hollandser dan kaas. Frieser dan de Elfstedentocht. En Zeeuwser dan het meisje. Dat zijn de kinderen die ons land moeten verlaten," schrijven ze in de petitie.
''Als wij niks doen, ligt hun toekomst in Irak, Afghanistan, Eritrea, Angola. Landen waar ze de taal niet van spreken, waar ze niemand kennen, waar ze vreemden zijn. Wij laten dit niet gebeuren. Deze kinderen horen hier.''

Weinig hoop

Een brief van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel), die juist maandag naar de Tweede Kamer ging, lijkt de initiatiefnemers vooralsnog weinig hoop te bieden. De bewindsman wijst erop dat hij rechterlijke uitspraken en bestuursrechtelijke beslissingen waartegen geen beroep meer mogelijk is, moet uitvoeren.
Ook is hij bang voor het geven van ongegronde hoop. Hij is juist bezig vreemdelingen sneller duidelijkheid te geven over hun perspectief op verblijf in Nederland en wil maximale inzet op terugkeer als daartoe moest worden besloten.

STEUN DIT INITATIEF EN TEKEN HIER.

De verbouwing - stoffige kerst

Nog vier dagen te gaan en dan liggen de werkzaamheden een dag of tien stil. Voor die tijd hebben de heren bouwers nog grote plannen. En dat begon al afgelopen week. Ineens leek het wel of, nu het einde van het jaar steeds dichterbij komt, er nog van alles af moet komen. Nadat de kozijnen zijn verwijderd kwam de elektricien langs om de sleuven in de muren te zagen waarin de leidingen worden weggewerkt.

En dan ineens blijken er toch nog op het allerlaatst dingen te moeten worden gewijzigd. Spotjes ? Waar wilt u die hebben? Stopkontakten in de keuken? Hoeveel en waar? Wilt u de plafondspotjes apart kunnen regelen? Ja? Dan moet er een extra schakelaar bij komen. En... De meganische ventilatie? Het is natuurlijk wel handig als je die vanuit de keuken kunt regelen. Moet ook nog een schakelaar voor komen. En de wasemkap? Wat hadden we afgesproken? Door de muur of door het dak? De keukenman wil hem door de muur maar wij willen hem door het dak. Weer 20 minuten daarover debatteren.

Oh ja en toen kwam de installateur langs om de laatste ontwikkelingen te bespreken. Er was een bouwvergadering met de aannemer en de keukenbouwer is langs geweest om te controleren of de electricien het werk wel goed doet. En toen bleek afelopen weekeind dat er nog een lek in de nieuwe dakgoot is. Gelukkig blijkt dat dit komt omdat er nog geen loodstrip is geplaats. Dat wordt deze week voor elkaar gemaakt.
De buiten-vensterbanken zijn geplaatst. En vandaag is de stucadoor begonnen met het pleisteren van de muren.
Oh ja... ook de keuken wordt deze week nog opgemeten en ook worden de voorbereidingen voor de tegelvloer gemaakt.
Pfffff. ik ben wel toe aan even een weekje rust. In dat weekje moeten we nog wel achter sanitair aan maar dat lukt wel.
Oeps, vergeet dat we nog achter een schilder aanmoeten en ook de spotjes voor het plafond moeten nog besteld worden. Oh ja, de electricien vroeg of het centrale lichtpunt in de keuken inbouw of opbouw werd....... Ohhhhhh waar is mijn agenda......

Nordisk quilte traef 2012In 2012 zijn er weer de Noordelijke Quilt ontmoetingsdagen georganiseerd door het quiltersgilde van Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland.

Er zal een grote quilttentoonstelling zijn, inloop workshops, lezingen en ook zullen er veel quiltwinkels aanwezig zijn.
Iedereen is deze dagen welkom. Dus ook niet-leden van één van deze quiltersgilden.
Wanneer:
18, 19 en 20 mei 2012.
18 mei van 09.00 uur tot 19.00 uur
19 mei van 09.00 tot 18.00 uur
20 mei van 09.00 uur tot 16.00 uur
Waar:
Aalborg congres en cultuur centrum
Europa Plads 4 - 9000 Aalborg
Denemarken.
Op de tentoonstelling zullen zowel traditionele als Art-quilts worden getoond. Dus voor elk wat wils.
Mocht je dus van plan zijn om volgend jaar richting Scandinavie te gaan, plan het dan rond deze dagen want het is een grote happing die maar om de drie jaar plaatsvindt.
Als er meer informatie komt dan zal ik er over in mijn web-log vertellen.

Koning van de Vrede

zondag 18 december 2011

Site van de week

Alweer toevallig een leuke site tegengekomen met heel veel informatie over  quiltwinkels etc. : Quiltshops.nl
logo quiltshops.nl

Wereldrecord grootste quiltBij de kathedraal van de Finse hoofdstad Helsinki is een enorm grote quilt in elkaar gezet, of beter gezegd, gehaakt.

In totaal zijn 150.000 stukken van 15x15 centimeter aan elkaar gezet. 

De beroemde trappen van de kathedraal lagen vol met de lappen, die zaterdag tussen 8.00 uur in de ochtend en 13.00 in de middag aan elkaar werden genaaid.

De recordpoging is aangemeld bij het Guinness Book of Records, binnen enkele maanden wordt bekend of de poging is geslaagd.

Het record van de grootste quilt staat nu op naam van de Amerikaanse Daphne O'Connor, die er eentje maakte van 24 x 11 meter groot.


Dit bericht las ik op Finland-site. Maar ik vraag me af.... was de Oldehovequilt niet groter?

zaterdag 17 december 2011

Eén keer per jaar mag het.....

Achterom kijken!
Vaak hoor je mensen zeggen: "Kijk" niet achterom". Wat gebeurd is, is gebeurd. Je kunt er toch niets meer aan veranderen. Natuurlijk is het goed om niet te blijven "hangen" in het verleden. Je moet niet met je rug naar de toekomst leven... Maar één keer per jaar mag ik het van mijzelf. Even terug kijken naar wat het jaar allemaal bracht (en nam). Glimlachen om de mooie dingen, een traantje wegpinken om de verdrietige dingen. De mooie herinneringen een plekje geven en met die in mijn hoofd uitkijken naar alweer een nieuw jaar. Net zoals je een oud jaar afsluit met herinneringen, begroet ik een nieuw jaar met hoop, met uitzien "naar".
Dus eerst even terugblikken......
En dat begint al met de constatering dat ik niet even snel mijn blog door kan bladeren om te kijken wat ik zoal heb opgeschreven. Dat wordt dus een minpunt op de balans van dit jaar. Dan maar de agenda erbij en de foto's die ik heb gemaakt. Als rode draad door het afgelopen jaar loopt toch alle voorbereidingen rond de verbouwing. Waren we begin van het jaar nog niet zeker of het wel zou mogen en (financieel) kunnen. Nu staat de uitbouw al en kunnen we eind januari er in wonen. Wow.... wie had dat gedacht. Voor het echter zover was is er heel veel werk verzet. Uiteindelijk zijn we 8 jaar bezig geweest om het moment te bereiken waarop we konden gaan bouwen. Heel veel problemen zijn we in die jaren tegen gekomen. Diverse keren een aanvraag ingediend. Afgewezen, bezwaar gemaakt, in beroep gegaan, uiteindelijk zelfs bij de rechtbank terecht gekomen. Maar dit jaar de kroon op al die inspanning, op het "niet opgeven". In de zomer kwam de bouwvergunning af en konden we beginnen. Maar naast het heerlijke vooruitzicht van eindelijk met het huis aan de slag te kunnen betekende het wel afscheid nemen van mijn tuin.Helaas hebben we geen mooie zomer gehad en waren er maar een paar sporadische dagen dat we echt konden genieten van het buiten zijn. Waar we wel van hebben genoten zijn alle jonge vogeltjes die weer zijn uitgevlogen.

Ook de kleinkinderen waren weer een bron van vreugde. Ze worden zo snel groot. Kleindochter is dit jaar van de basisschool afgegaan en zitr op het gymnasium. En met haar scattie Candy beleeft ze veel plezier.


 Maar ook een potje schaken met opa
Of samen met haar broer met opa in de tuin werken....
Of op een van de laatste mooie na-zomerse dagen spelen in het zand.


En ook niet te vergeten de dieren. Tijger, Verdi, en de pony's Bertje en Jordy.
Allemaal gezond het jaar doorgekomen.

Al hebben we wel een spannend moment meegemaakt toen bleek dat Verdi een aantal tumoren had. Maar gelukkig bleken die goedaardig te zijn.


En tussen al die sores door betekende dit jaar ook de constatering dat medemens definitief nooit meer in haar huisje zou terugkeren. Gelukkig hebben we voor Pukkie (haar hondje) een geweldig fijne nieuwe bazin gevonden. En dus haar huisje moest worden leeggehaald. En dat was een hele zware klus. We hadden de woningbouwvereniging gevraagd of zij in dit soort situaties hun medewerking konden verlenen. Die medewerking bestond er uit dat als zij de woning zouden leeghalen er een rekening gepresenteerd zou worden van 12 duizend euro. Hallo...... dat kan toch niet. Tja.... dan moesten wij maar kijken hoe we het zelf goedkoper konden doen. Gelukkig zijn er nog mensen die dan behulpzaam willen zijn. Maar ondanks dat heeft Harry heel hard gewerkt. En dat terwijl hij al zo druk was met de voorbereidingen van de verbouwing.

  Er zijn drie "vakantie" momenten geweest. Eerst in februari het gezellige quiltweekeind in Ermelo. Drie dagen goed verzorgd in een hotel met 30 quiltsters.

Toen, in mei de heerlijke quiltvakantie naar Denemarken.
En in Juni nog een weekje Bouillon. Heerlijk Hilde weer ontmoeten. Dit keer is DH en Verdi ook meegegaan want dat was de uitdrukkelijke wens van Hilde. Het was super gezellig. Maar dat is het eigenlijk altijd in de Gite-B.

Het was een druk, stressvol jaar. Maar het belangrijkste is toch dat je terugkijkend kunt zeggen dat degenen die je lief zijn allemaal gezond zijn gebleven. Dat is toch eigenlijk het aller belangrijkste.


Ik wil iedereen daarom hele fijne feestdagen wensen en je kunt mijn wens HIER vinden.

woensdag 14 december 2011

De verbouwing - Koud en ongezelig

Stond er boven mijn vorige logje nog"warm en knus". Nu is het hier koud en ongezellig.Heel koud..... Vandaag zou de pui in de keuken en het raam in de woonkeuken worden verwijderd. Er zou een nood-kozijn in komen maar helaas heeft het slopen langer geduurd dan was voorzien. Nu zit er alleen plastic voor het "raam" en een zeil voor de plaats waar de pui er uit is. Brrrrrrr. zo koud...... In de keuken is het momenteel 7 graden. De radiatoren staan uit en de enige plek in huis waar het nog echt lekker warm is, is in het kantoor. Dus daar zit ik dan nu maar....

Maandag was het dan zover. Ook het oude gedeelte moet er aan geloven. De kozijnen in de keuken moeten eruit en worden dicht gemetseld omdat begin volgende week de stucadoor komt. Afgelopen vrijdag hebben we al een stuk van de keuken moeten slopen. Pffff. waar laat je al die spullen. De kookboeken in een doos. Wat ik wil bewaren heeft tijdelijk een andere plek gekregen en de rest in dozen voor de kringloop.
Langzamerhand wordt duidelijk dat de komende weken we zullen kamperen in ons eigen huis.
De planning voor de komende weken is gemaakt. Stucadoor, electricien, installateur, vloerverwarming. Allemaal druk aan het werk om tegen eind januari zover te zijn dat de keuken geplaatst kan worden.
Voor dat het zover is moet er in de hoe van de keuken een nieuwe meterkast worden gemaakt. Die wordt gelukkig netjes weggewerkt achter de schuifdeuren die daar komen. Maar het betekent wel dat er nu ook in het oude gedeelte wordt gebroken en gewerkt. Alles zit onder het stof. Het is geen doen om dat steeds maar weer schoon te maken. 1 x per week. En af en toe de rommel wegzuigen.

Dus dit jaar geen kerst. Het is rommelig. Overal staan dozen met spullen die we op dit moment niet kwijt kunnen. Maar goed...... je moet eerst iets afbreken voor je iets kunt opbouwen. En we hebben  zolang op moeten wachten dat we dit ook wel zullen overleven.
We kunnen merken dat de muizen die ergens tussen de plafonds en in de spouw leven het niet eens zijn met de verstoring van hun wereldje. Tegen de avond worden we getracteerd op een geren boven ons hoofd. Dus maar weer een bus muizengif gekocht. Helaas jongens....... Er zit niets anders op.
Hieronder kun je zien hoe het slopen van de kozijnen in het werk gaat......

dinsdag 13 december 2011

Het maken van "bubbels"

Een bubbeltje bestaat uit een achterkant, een voorkant en vulling. Voor de achterkant kun je het beste dunne babykatoen gebruiken(te koop op de markt als lakentjeskatoen) . Dat is niet duur en lekker soepel. Voor de voorkant, stof naar keuze. De vulling bestaat uit kussenvulling.
De voorkant is 3,5 inch x 3,5 inch. De achterkant 3 x 3 inch. Alles inclusief naadtoeslag van 1/4 inch. Je legt de voorkant met de goede kant naar boven op de achterkant. Spelt de hoeken op elkaar. Van de ruimte van de (grotere) voorkant maak je in het midden  van elke zijde een plooitje. Dan naai je (kleine rijgsteekjes) de kanten aan elkaar. Het plooitje in het midden van de zijde zet je met een extra steekje vast. Als je zo drie zijden heb dichtgenaaid vul je het bubbeltje met wat vulmateriaal (niet te veel want anders wordt hij te dik maar ook niet te weinig anders wordt hij te slap). Dan naai je kant vier dicht. Je bubbeltje is klaar.
Een tip:... naai de deeltjes niet precies op 1/4 van de rand maar iets minder. Als je dan later de bubbeltjes aan elkaar naait op 1/4 naad dan krijg je geen "ruzie" met de rijgdraad van de bubbel die anders precies door de genaaide naad loopt en moeilijk is te verwijderen.
Als je genoeg bubbeltjes hebt gemaakt naai je ze in rijen aan elkaar. In plaats van hem door te quilten is knopen ook een optie....
Voor een quilt van ongeveer 1 x 1 meter heb je 256 bubbeletjes nodig. Dat lijkt veel maar het is net als met het maken van hexjes..... je kunt het altijd en overal doen. Dus langzaam een hele voorraad bij elkaar sparen. Ideaal voor scrabs.....

En hoe dan verder?

Hoe worden de naadjes afgewerkt.....? . Je naait ze gewoon als "normale" blokjes aan elkaar. Eigenlijk hoeft er geen tussenvulling tussen omdat de bubbeltjes dik genoeg zijn, maar heel dunne fleece of dunne vulling kan wel maar dan wordt hij minder spoepel.
Doorquilten hoeft niet, je kunt de quilt knopen of met een flinke stevige steek op de kruising van enkele blokjes vastzetten. Dat kan met de machine of met de hand. En je kunt hem gewoon met een bies afwerken,  net als een gewone quilt. En voor droomdekentjes? Hij wordt niet zwaar , dus het zou wel kunnen. Ik weet in ieder geval dat mijn kleinzoon mijn quilt zag en er gelijk met zijn wang op ging liggen en zuchtte:
"Oh oma wat lekker zacht..... "
Dus het knuffelgehalte van een bubbeltjesquilt is erg hoog. En als je voor elk bubbletje een stukje stof met een kinderprint zou gebruiken wordt het ook nog een hele leuke vrolijke quilt....

zaterdag 10 december 2011

Cottage Charm - schiet lekker op....

Een poosje geleden heb ik laten zien dat ik was begonnen aan de Cottae Charm. Vooral vanwege het mooie kleurgebruik. De blokken had ik toen klaar.
 Inmiddels is al het aplicatiewerk af en de afgelopen week heb ik de top in elkaar gezet. Althans, het grootste deel. Ik moet de rand met 36 blokken nog maken en daar ben ik nu mee aan de gang gegaan.


Hier alvast een foto van de top zoals die er op dit moment (nog) uitziet. 


Warm en knus....


Als ik het woord "houtkachel" hoor dan denk ik aan Knus, gezellig, warm, behagelijk. En bij het plannen van de uitbouw was mijn grootste wens: een houtkachel en een grote boekenkast. De houtkachel staat boven aan het prioriteitenlijstje en de boekenkast helemaal onderaan. Niet omdat die niet belangrijk is maar er zijn andere zaken die ik liever eerst heb. Zoals de bestrating rond de  nieuwe aanbouw. Een nieuwe (lees: grote) eettafel. De kastenwand in wat eerst de keuken was etc.
Maar de houtkachel stond met stip bovenaan. En  die kan ik nu van het lijstje strepen. 
We zijn best een hele tijd op zoek geweest naar een geschikte kachel. Hebben veel onderzoek gedaan naar hoeveel capaciteit een kachel moet hebben. Niet te weinig en vooral ook niet te veel. Het verhaal dat als je een kachel hebt met te grote capaciteit dat je hem dan wel minder hard kunt stoken is een sprookje. Dat is heel onrendabel en in de praktijk werkt het niet. Dus goed weten wat nodig is. Hoe goed is de ruimte geïsoleerd. Hoeveel m2 moet je stoken. Is de kachel hoofd- of bijverwarming. Dus de kachels die ik mooi vond en in eerste instantie had uitgezocht bleken toch teveel capaciteit te hebben. De zoektocht kon opnieuw beginnen.
Inmiddels hadden we het er over gehad dat je wel een nieuwe kachel kunt kopen maar stel dat hij uiteindelijk toch een te kleine capaciteit heeft? Dat een grotere toch beter was geweest?  En een kachel met grote capaciteit is altijd duurder dan een met een middelmatige capaciteit. Als je die dan wilt inruilen zal dat best een financiële  tegenvaller betekenen.  Dus de plannen omgegooid en op zoek naar een goede gebruikte houtkachel. Pfff. en dat valt niet mee. Want ik heb zo wel mijn voorkeur voor wat voor merk of model ik wil.
En toen kwam ik een advertentie op marktplaats tegen van Brocanteommelanden
Mooi dicht bij ons in de buurt en zo te zien een flink aantal gebruikte houtkachels op voorraad. 
Dus donderdagmiddag zijn we gaan kijken. De eigenaar koopt gebruikte kachels in en reist daarvoor een aantal keren per jaar (voornamelijk) de scandinavische landen af. Veel kachels zijn dan ook van Deense makelij. Hij restaureert ze, repareert ze. En ook plaatsing is mogelijk. 
 Niets geen mooie showroom met een koffiecorner. Nee, midden op het Sallandse platteland staat een schuurtje waarin hij tussen den 60 en 80 kachels heeft staan en ook de reparaties uitvoert. 
Maar..... daar staat tegenover dat het iemand is die al 30 jaar "in de kachels" zit. Dus we keken door de entourage heen en gingen af op kennis en klantvriendelijkheid. Nou en die was groot en daar gaat het toch om nietwaar?
En tussen al die kachels stonden er een stuk of drie die ik wel mooi vond. Wat ik niet zo geweldig vind is een kachel met een ronde bovenkant. Ik wilde kraag een platte kachel. Een beetje stoere kachel. En die hebben we dus gevonden voor een redelijke prijs. Helemaal gelukkig dus want dat stukje van mijn droom komt nu uit. Er was niet veel ruimte om een goede foto te kunnen maken maar hier onze houtkachel. Het is een kachel van Deense makelij van het merk Judepejsen en heeft een capaciteit van 10-12 Kw.