Welkom

WELKOM op mijn blog.

Ik hoop dat je met veel plezier zult volgen wat er zoal rondom THE5OAKS te beleven valt.


Over de bewoners: HARRY , maatje van Yvon, opa van Nanne en Noud en YVON, (alweer bijna 20 jaar onafscheidelijk) maatje van Harry, moeder van Robbert en Yvonne, oma van Nanne en Noud. Over Jonze labradorvriend Binq, die alweer 2 jaar ons leven deelt. Over de andere dieren die er waren staan nog veel leuke verhaaltjes te lezen.

Ik schrijf over onze belevenissen, de verbouwing, de leuke en minder leuke dingen die op ons dagelijks pad komen. Over dat het heerlijk wonen is op het Overijsselse platteland.

En natuurlijk maak je me heel erg blij met je reactie!

Groetjes Yvon

donderdag 26 april 2012

Om over na te denken


Hoe is het toch mogelijk dat wij als geborenen in de 50-er/60-er/70-er jaren, nog leven?!?


Volgens de theorieën  zouden we toch al lang dood moeten zijn?  
Waarom?   Lezen maar!

Y     Wij zaten in auto's zonder veiligheidsstoeltjes, gordel of airbag.

Y     Onze bedden en speelgoed waren geschilderd met verf vol lood en cadmium. En het speelgoed paste vaak in een schoenendoos. 

Y     Boven aan een trap was geen hekje; wie te ver ging kukelde naar beneden.

Y     Als je wakker werd in bed hoorde niemand dat, er waren echt nog geen babyfoons, en als er echt iets was moest je hard schreeuwen voordat je ouders het merkten.

Y Als we 's winters naar bed gingen dan hadden we een vest aan, sokken aan en kregen een warme kruik mee want...... het vroor dat het kraakte in de slaapkamer. 's Morgens werd je wakker met beroren dekens en ijsbloemen op de ramen. 

Y Regenpakken bestonden niet, en windjacks al helemaal niet. Je verplaatsen deed je lopend of op de fiets en als het koud was, verkleumde je en als het regende werd je drijfnat.

Y     Flessen met gevaarlijke stoffen en alle apotheekflessen konden we gewoon met onze handjes en beperkte motoriek openen.

Y     Poorten en deuren gingen gewoon dicht en als je met je vingers er tussen zat waren ze weg,

Y     Op de fiets zat je achterop met je poeperd op de bagagedrager en probeerde je je vast te houden aan de schroefveren van het zadel voor je.

Y     Een helm hadden ze nog niet eens op een bromfiets, laat staan op een  fiets.

Y     Water dronken we uit de kraan, niet uit een fles.

Y     Kleur en smaakstoffen moeten ook toen al bestaan hebben, want zo rood, groen of geel als die limonade toen was, zie ik ze nu echt niet meer.

Y     Een kauwgom legde je 's avonds op het nachtkastje en stak je 's morgens weer in je mond.

Y     Op school hadden ze maar één maat bank en met zo'n heerlijk gevaarlijke klep eraan.

Y     Schoenen waren meestal al ingedragen door broer, zus, neef of zo, en ook je fiets was of te groot of te klein.

Y     Een fiets had geen versnellingen en als een band kapot was leerde je vader je zo snel mogelijk om hem zelf te plakken.

Y     We gingen 's morgens weg van huis en we kwamen terug als de straatverlichting aan ging. Niemand wist in de tussentijd waar we waren en we hadden geen GSM mee!

Y     Het bos of een park was een plek om te spelen en geen vieze mannetjesverzamelplek.

Y     Als we naar een vriendje gingen, liep je er gewoon naar toe, je hoefde niet aan te bellen en ook geen afspraak te maken. Er ging ook geen volwassene met je mee.

Y     Wij aten ook al koekjes en kregen brood met veel boter en werden toch niet dik.

Y     We dronken uit dezelfde fles als onze vrienden en niemand werd er ziek van.

Y     Wij hadden geen Playstation, Nintendo, X-box, 64 televisiezenders, videofilms, dvd, surround sound, eigen televisies, computer , internet of mobieltje. Wij hadden vrienden! En speelden buiten!

Y     De televisiezender begon pas om 18.00 uur. Dan kwam een uurtje wat leuks voor kinderen en oh wee als je daarna durfde op te staan om op een knopje van een andere zender te duwen (die zaten aan het toestel vast). Pa bepaalde wat en hoe lang je daarna nog keek.

Y     We hebben ons gesneden, botten gebroken, tanden uitgevallen en hier werd niemand voor naar de rechter gesleept. Dat waren gewoon 'ongelukken en soms kreeg je er ook nog zelf een extra pak slaag voor.

Y     Wij vochten en sloegen elkaar soms groen en blauw, er was geen volwassene die zich er druk over maakte, laat staan dat je een lieveheersbeestje op je jas knoopte.

Y     Pedagogisch verantwoord speelgoed maakten we zelf; met stokken sloegen we naar ballen, we bouwden zeepkisten en merkten onder aan de berg dat we de rem vergeten waren.

Y     We voetbalden op straat, en alleen wie goed was mocht mee doen; wie niet goed genoeg was moest maar blijven kijken en leren omgaan met teleurstellingen.

Y     Op school zaten ook domme kinderen. Zij gingen en kwamen op dezelfde tijd als wij en kregen de zelfde lessen. Zij deden soms een klas nog een jaar en daarover waren ook geen discussies op ouderavonden. De meester had altijd gelijk.

Y     We smeerden onze boterhammen zelf, met een grote mensen mes, en als je ze vergeten was kon je op school niets kopen! Als je de korst niet at had je een beetje meer honger de rest van de dag.

Y     Wij gingen met de fiets naar school, helemaal zelf, ook in de winter! En we hadden geen dikke winterjacks of snowboots!

Y     Als je moeder aan de huisdeur naar je zwaaide was je een watje!

Y     Als je problemen veroorzaakt had waren je ouders het eens met de politie.Ze kwamen wel om je te halen, maar niet om je er uit te lullen.  Onze daden hadden consequenties. Dat was duidelijk en je kon je niet verstoppen.

Y     Wij hadden vrijheid, mislukkingen, succes en verantwoordelijkheid.We hebben moeten leren er mee om te gaan.

Y     Onze generatie heeft veel mensen voortgebracht die problemen kunnen oplossen, innovatief bezig zijn en daarbij risico durven nemen en instaan voor de gevolgen.

 Hoor jij ook daar bij? 
GEFELICITEERD! 
WIJ WAREN HELDEN!5 opmerkingen:

Bianca zei

Als ik dit zo lees denk ik inderdaad dat de kinderen van tegenwoordig veel te "beschermd" opgroeien, in alle meningen van het woord. Tja, wij waren bikkels, ook al ben ik dan 'pas' van '72, het enige wat ik niet kende waren schooltafels met kleppen. Mijn man daarintegen schreef zelfs nog met dat inktpotje in zn tafel!
"Vrogger" zeggen ze hier, vroeger was alles beter.... Ik betwijfel of de kinderen van nu daar mee eens zijn.....

Chris zei

Hahaha! Helemaal mee eens: WIJ WAREN (ZIJN) HELDEN! Die bevroren dekens, héél herkenbaar. Ook het geen hekje bij de trap (het eerste wat wij hier in dit huis voor de kleinkids hebben gemaakt!) Builen en schrammen, ook herkenbaar. En de vrienden en buiten spelen, fantaseren, zelf dingen doen. En dat laatste punt, ijzersterk!!

conny's quilts zei

Wat een heerlijk en herkenbaar stukje, ik ben grotendeels ook zo opgegroeid (ik ben van '59) Als juf op een basisschool zie ik hoe veel kinderen tegenwoordig gepamperd worden. Ik lees daar nu een heel fraai boekje over van Willem de Jong "Het verwende kind syndroom" en eerlijk waar, bij sommige kinderen vraag ik me echt af wat voor volwassenen zij moeten worden, elke teleurstelling wordt zo veel mogelijk voorkomen door ouders....en meester of juf weet het beter??? nou echt niet meer, om de haverklap komen ouders om uitleg te vragen/verhaal te halen over wat hun prinsje of prinsesje is aangedaan. Ik ben soms drukker met ouders dan met het lesgeven aan mijn klas......dus soms denk ik echt wel eens, voeden de ouders van nu nog maar een beetje meer op zoals vroeger.....

Supergoof zei

Heerlijk om te lezen!
Ben als peuter zelfs een keer bijna verzopen in de wasmachine, omdat mijn mam snel naar buiten ging om midden in de winter de lakens aan de lijn op te hangen, daar werden ze zo mooi van. Bij terugkomst lag ik onder in de wasmachine.
Toch nooit bang geweest voor water,...
;o)

Marrie-jette zei

Geweldig verhaal....zo herkenbaar!Ik vraag me ook vaak af waarom het vandaag de dag gaat zoals het gaat!
Wij werden gewoon in het kanaal gegooid om te leren zwemmen.Mijn vader sprong er wel gelijk achteraan om je weer boven te halen als dat nodig was.Wij konden meestal in een middag zwemmen.Mijn jongste zoon heeft drie jaar les gehad voor hij mocht afzwemmen....