Welkom

WELKOM op mijn blog.

Ik hoop dat je met veel plezier zult volgen wat er zoal rondom THE5OAKS te beleven valt.


Over de bewoners: HARRY , maatje van Yvon, opa van Nanne en Noud en YVON, (alweer bijna 20 jaar onafscheidelijk) maatje van Harry, moeder van Robbert en Yvonne, oma van Nanne en Noud. Over Jonze labradorvriend Binq, die alweer 2 jaar ons leven deelt. Over de andere dieren die er waren staan nog veel leuke verhaaltjes te lezen.

Ik schrijf over onze belevenissen, de verbouwing, de leuke en minder leuke dingen die op ons dagelijks pad komen. Over dat het heerlijk wonen is op het Overijsselse platteland.

En natuurlijk maak je me heel erg blij met je reactie!

Groetjes Yvon

zaterdag 17 november 2012

De biogas beerputIn de buurtschap Oud-Bergentheim (waar ik woon)  is één van de boeren van plan om een biovergister te bouwen. Tegen deze plannen is een groot deel van de bewoners in opstand gekomen. Ze willen geen energiefabriek in hun buurtschap. Ze willen geen onveilige situaties, stankoverlast, verkeersoverlast etc.  Jarenlang werd gedacht dat een biovergister een bijdrage leverde aan een duurzamer milieu. Maar wat niemand weet is dat er veel meer in wordt verwerkt dan mest alleen. Tonnen mais (om die te verbouwen is veel kostbare landbouwgrond nodig),
Veel zgn. co-producten (niemand weet precies wat er allemaal in de vergisters verdwijnt) blijken een regelrecht gevaar op te leveren.  Het actiecomité dat is opgericht heeft destijds een WEB-LOG gemaakt waar veel informatie staat over de vergister en hoe de protesten verlopen. Helaas door de teloorgang van weblog is het sinds vorig jaar niet meer bijgehouden. Maar veel info is daar nog te vinden.  Inmiddels is de bezwarenprocedure bij de gemeente gevolgd door de gang naar de Raad van State. Binnenkort zal die uitspraak doen. De afgelopen tijd komen er steeds meer berichten over de gevaren van biovergisters voor het milieu. En op vrijdag 16 november 2012 zond de KRO een aflevering uit van het programma "Reporter" dat  aandacht besteedde aan de negatieve kanten die er zijn aan het gebruik van biovergisters. 
Naast de gevaren  en overlast werd nadrukkelijk gewaarschuwd voor de gevolgen die het gebruik van allerlei co-producten heeft op de gezondheid van mens en dier. Gebleken is dat het ongecontroleert gebruik van allerlei afvalproducten door elkaar, grote gevolgen kan hebben op de gezondheid. Het ontstaan van ziekten, vervuiling van de grond waarover het restproduct wordt uitgereden. Kortom. Een uitzending die meer dan de moeite waard is om te bekijken. Hier de link naar de uitzending. Want het gaat veel verder dan gevaren voor omwonenden alleen. Biovergisters zijn niet alleen energie fabrieken maar ook chemische fabrieken  door alles wat er maar in wordt gegooid.
 KRO uitzending vrijdag 16 november 2012.

Lees ook dit artikel2 opmerkingen:

Chris zei

Toevallig zagen wij gister die uitzending op tv. Had er eigenlijk nog nooit van gehoord. Toch maar goed dat er ook kritische geluiden zijn.
Fijn weekend Yvon en liefs van mij.

marga zei

Heb de uitzending niet gezien maar wil toch nog wel eens gaan kijken.
Want als je als leek het woord BOI hoort dan denk je al snel o dat is goed maar ik begrijp inmiddels dat dat niet altijd zo hoeft te zijn .
Groeten
Marga