home

dinsdag 22 april 2014

Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!


DENK HIER MAAR EENS OVER NA!!

Bij de kassa van een supermarkt stelt de jonge caissière aan een oudere vrouw voor, dat zij voortaan haar eigen boodschappentas meebrengt, in plaats van een plastic tas te kopen.

"Want plastic tassen zijn niet goed voor het milieu", zo zegt ze.

De vrouw verontschuldigt zich en legt uit: "Wij hadden dat groene gedoe niet toen ik jong was!" De caissière antwoordt:

"Ja, en dat is nou juist ONS PROBLEEM vandaag-de-dag: JULLIE generatie maakte zich niet druk om het milieu te sparen voor de toekomstige generaties!"

Ze heeft gelijk, onze generatie had dat groene gedoe niet in onze dagen.

Toen hadden we melk in flessen, frisdrank in flessen en bier in flessen, die we leeg en omgespoeld terug brachten naar de winkel.

De winkel stuurde deze dan terug naar de fabriek en in de fabriek werden deze flessen gesteriliseerd en opnieuw gevuld. Wij deden ècht aan recycling.

Maar we deden niet aan dat groene gedoe in die tijd!

Wij liepen trappen, omdat we niet over roltrappen en liften beschikten in elk gebouw.

Wij liepen naar de supermarkt en hesen onszelf niet iedere keer in een 300 PK machine, elke keer als we 2 blokken verder moesten zijn.

Maar ze heeft gelijk: wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!

Babyluiers gingen in de kookwas, omdat wegwerpluiers niet bestonden.

We droogden onze kleren aan de lijn en niet in een energieverslindende machine die continu 220 volt verbruikt. Wind- en zonne energie droogden onze kleren echt - vroeger, in onze dagen.

Kinderen droegen de afdankertjes van oudere broers en zussen en kregen geen gloednieuwe kleren.

Maar de jonge dame heeft gelijk! Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd.

In die tijd hadden we - misschien - 1 tv of radio in huis en niet 1 op elke kamer.

De tv had een klein schermpje, ter grootte van een zakdoek en niet een scherm ter grootte van de bijenkorf. Als je al een tv had).

In de keuken werden gerechten gemengd en geroerd met de hand, omdat we geen elektrische apparaten hadden die alles voor ons deden.

Wanneer we een breekbaar object moesten versturen per post, dan verpakten we dat in een oude krant ter bescherming en niet in piepschuim of plastic bubbeltjes folie.

In die tijd gebruikten we geen apparaat met een motor die op benzine het gazon maaide.

We gebruikten een maaier die geduwd moest worden en functioneerde op menselijke kracht.

Wij sportten door te werken, zodat we niet naar een fitnessclub hoefden te gaan om op ronddraaiende loopbanden te gaan rennen, die werken op elektriciteit.

Maar ze heeft gelijk.

Wij hadden dat groene gedoe toen niet.

Wij dronken uit de kraan wanneer we dorst hadden, in plaats van uit een plastic fles, die na 30 slokken wordt weggegooid. Wij vulden zelf onze pennen met inkt, in plaats van elke keer een nieuwe pen te kopen.

Wij vervingen de mesjes van een scheermes, in plaats van het hele ding weg te gooien alleen omdat het mesje bot is.

Maar.. wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd.

Mensen namen de trein of een bus en kinderen liepen of fietsten naar school in plaats van hun moeder als 24-uurs taxi servicedienst te gebruiken.

Wij hadden 1 stopcontact per kamer en niet een heel arsenaal aan stekkerdozen en verlengsnoeren om een dozijn apparaten van stroom te voorzien.

En wij hadden geen geautomatiseerde gadgets nodig om een signaal op te vangen van een satelliet die 2.000 mijl verderop in de ruimte hing, zodat we contact konden leggen met anderen en uit te vinden waar de dichtstbijzijnde pizzatent zich bevindt.


Maar is het niet in-en-in triest dat de huidige generatie klaagt over hoe verspillend wij 'oudere mensen' waren, gewoon omdat wij 'dat groene gedoe' niet hadden in onze tijd?

Stuur dit door naar andere "egoïstische" oudere mensen, die (niet) zitten te wachten op een les in het behoud van moeder aarde, gegeven door "intelligente" jongeren van deze tijd.
7 opmerkingen:

 1. Wat een goed verhaal !!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat herkenbaar allemaal, was even weer helemaal terug in mijn jeugd!
  Ja zo ging dat vroeger en ik moet zeggen het meeste van die dingen doe ik nog zo hoor.
  Lekker ouderwets en lekker groen.
  Het afval wordt door ons allemaal gescheiden, het gewone restafval wordt hier trouwens niet eens meer opgehaald, want je hebt bijna niks meer.
  Bedenk me nog dat er eind jaren 50 wel plastic boterhamzakjes te koop waren.
  Maar die werden door mijn moeder eindeloos uitgewassen en gedroogd voor de volgende keer, dus niet na 1 x weggegooid.
  Eigenlijk denk ik dat de jonge mensen die verhalen van vroeger van oudere mensen niet echt interessant vinden, vandaar dat ze niet eens weten hoe wij dat vroeger deden.
  Misschien moeten we ze dat maar eens vertellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor mij ook zó herkenbaar. Die lege flessen. En de doppen werden bewaard en gingen naar een goed doel.
  Enige foto van het gezin bij de tv. Die goeie ouwe tijd, wat jij!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, het was zo, en als je niet mee ging in de tijd, werd je ouderwets genoemd,en nu denken ze ons, de ouderen , de les te kunnen lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal waar! Al denken ze dat de oudere generatie de wereld om zeep geholpen heeft...maar ze zijn goed bezig om het zelf te doen!
  Dit zou een tekst zijn om voor te lezen op scholen!
  groetjes, Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik weet niet bij welke groep ik hoor, de ouderen of de jongeren. En al lezende switchte ik ook qua gevoel iedere keer.
  Ik denk niet dat vroeger alles beter was. En ook nu niet. Maar iedereen deed het op de manier zoals het geleerd was en met de kennis van DIE tijd. De cassiere had het anders kunnen zeggen, of liever nog: helemaal niet. Maar om nou een bepaalde generatie (of een groep mensen) de schuld te geven... Nee, dat denk ik niet. Wij allemaal zijn schuld, wij allemaal zijn schatplichtig aan onze aarde, wij allemaal moeten er voor zorgen dat onze prachtige planeet ook leefbaar blijft voor de toekomst. Wij allemaal dus.

  BeantwoordenVerwijderen