Welkom

WELKOM op mijn blog.

Ik hoop dat je met veel plezier zult volgen wat er zoal rondom THE5OAKS te beleven valt.


Over de bewoners: HARRY , maatje van Yvon, opa van Nanne en Noud en YVON, (alweer bijna 20 jaar onafscheidelijk) maatje van Harry, moeder van Robbert en Yvonne, oma van Nanne en Noud. Over Jonze labradorvriend Binq, die alweer 2 jaar ons leven deelt. Over de andere dieren die er waren staan nog veel leuke verhaaltjes te lezen.

Ik schrijf over onze belevenissen, de verbouwing, de leuke en minder leuke dingen die op ons dagelijks pad komen. Over dat het heerlijk wonen is op het Overijsselse platteland.

En natuurlijk maak je me heel erg blij met je reactie!

Groetjes Yvon

zondag 13 juli 2014

Noorwegen deel 3

Flam, 'wat een schitterend plekje. We blijven hier vier nachten en drie hele dagen. Van te voren hadden we plannetjes gemaakt wat we in die dagen zouden gaan doen. Helaas stond ik op dag 1 op met een aanval van boezemfibrilleren. Weggaan was dus geen optie en ook het grootste deel van dag 2 zijn we  niet weg geweest. Gelukkig was het heerlijk toeven bij de hytte.


 's middags van dag 2 zijn we even naar Flam gereden voor wat boodschappen. En we gingen informeren naar de vertrektijden van de Flam bahne want daar wilde we wel zeker mee. Flam is eigenlijk het plaatsje verder in het dal gelegen. Flam Kirke.

Waar de cruiseschepen aankomen en de trein vertrekt is niet meer dan een paar hotels, mega souvenir winkels, eethuisjes en een kleine supermarkt. Het is ontzettend druk met toeristen. En met name toeristen uit Korea en China. Die zijn eigenlijk maar met één ding bezig: heb ik het wel op de foto staan. Ze zien Noorwegen door de lens van hun camera of op het display van hun mobiel. Ze "doen" Noorwegen in een paar dagen en reizen van trekpleister naar trekpleister....
Pfff vermoeiend, maar oh zo leuk om van een afstandje daar op je gemak naar te kijken.

Nog even een voorbeeld: Op een avond zitten we heerlijk op de veranda te genieten van "onze" waterval. Heerlijk dat geluid van ruisend water. Dan komt er een auto het bergpad op. Nieuwe buren. 5 Koreaanse dames stappen uit de auto. Gelijk 5 mobiele telefoons in de camera stand. Er worden een aantal foto's gemaakt en dan gaan ze naar binnen. De volgende morgen, de dames pakken hun koffer weer in de auto, weer "flits, flits, flits, worden er een paar foto's gemaakt en weg zijn ze. Later vertelde de eigenaresse dat ze een "rondreis" maakten door Noorwegen. Niet genieten van het uitzicht, van het geluid van de waterval. De rust even op je in laten werken. Nee, uitpakken, slapen, inpakken en wegwezen en oh ja, nog even een paar foto's om te bewijzen dat we er echt geweest zijn.

Maar goed, de laatste hele dag hebben we besloten om met de Flamsbahne te gaan rijden. De kaartjes hadden we al gekocht en we hadden gevraagd wanneer we het beste konden gaan (we hadden niet veel zin in een trein vol met toeristen... Vrijdag, in de namiddag, dan was er geen cruise en geen bussen meer.  En het klopte, we hadden de trein bijna helemaal voor ons alleen en konden dus ongestoord alle kanten op kijken.

Met de Flamsbahne rijd je van Flam naar Myrdal over een afstand van ongeveer 24 km. De trein klimt meer dan 800 meter over die korte afstand en er zijn meer dan 20 tunnels door de bergen heen. Soms ga je in de zelfde berg over drie lagen tunnels er doorheen.


Onderweg staat de trein een poosje stil bij de Kjosfossen waterval. 
Na ongeveer drie kwartier kom je aan in Myrdal. Even weer een heel andere wereld, boven de boomgrens en je waant je weer in de winter.
Vanuit Myrdal kun je met de trein naar Oslo en Bergen. Met de auto kun je er niet komen. Veel wandelaars reizen met de trein van Flam naar Myrdal, stappen daar uit en lopen de 24 km terug naar Flam. Onderweg kom je langs  de Vatnahalsen, een schitterende hike weg.


Wij hebben de reis vice versa gedaan..... het volgende filmpje laat een beetje zien wat je onderweg tegenkomt.
En dan is het alweer zaterdag, alweer een week op vakantie. We gaan vandaag onze we vervolgen naar Fjaerland. Via Auroland gaan we door de langste auto tunnel van de wereld. 24,5 km lang. Om de 6 km is er even een rustpunt gemaakt met spectaculair blauw licht.

wordt vervolgd......


2 opmerkingen:

marga zei

Ik heb weer genoten van jou verslag de foto's en het filmpje.
Veel plezier.
Groeten
Marga

Ineke zei

Geweldig verslag, prachtige foto's en film, dank je wel Yvon!

Liefs, Ineke