Welkom

WELKOM op mijn blog.

Ik hoop dat je met veel plezier zult volgen wat er zoal rondom THE5OAKS te beleven valt.


Over de bewoners: HARRY , maatje van Yvon, opa van Nanne en Noud en YVON, (alweer bijna 20 jaar onafscheidelijk) maatje van Harry, moeder van Robbert en Yvonne, oma van Nanne en Noud. Over Jonze labradorvriend Binq, die alweer 2 jaar ons leven deelt. Over de andere dieren die er waren staan nog veel leuke verhaaltjes te lezen.

Ik schrijf over onze belevenissen, de verbouwing, de leuke en minder leuke dingen die op ons dagelijks pad komen. Over dat het heerlijk wonen is op het Overijsselse platteland.

En natuurlijk maak je me heel erg blij met je reactie!

Groetjes Yvon

zondag 13 juli 2014

Noorwegen, deel 4

We zijn dus vertrokken uit Flam richting Aurland en daar hebben we nog wat boodschappen gedaan en de auto volgetankt want we weten niet of we onderweg nog winkels of een tankstation tegen zullen komen.


Aurland is een echt plaatsje. Het ligt aan de Aurlandsfjord.  

En dan is het tijd om verder te gaan, de langste autotunnel van de wereld wacht ons. 24,5 km lang en om de 6 km een rustpunt voor je weer een stuk van 6 km in rijdt.

Pffff dat was even afzien. 
Maar gelukkig is het rustig en is er weinig verkeer. Dan gaat de reis verder. Via Laerdal richting Sogndal. 

 Maar eerst moeten we nog met de ferry de sognefjord oversteken.

Ook hier hebben we weer geluk. Het is rustig en de ferry komt ons al tegemoet dus hoeven we niet lang te wachten.  En weer een strakblauwe hemel en bijna spiegelglad water. Dan is zo'n tocht alleen maar heerlijk.

Sogndal ligt aan de andere kant en is een van de grotere plaatsen in de omgeving. In de VVV folders staat vol trots dat ze wel 36 winkels hebben....! Om te winkelen moet je echt niet naar Noorwegen gaan tenzij je Oslo of Bergen aandoet. Maar niemand gaat natuurlijk om te winkelen. Iedereen gaat voor de schitterende natuur.
Maar toch moet je er wel rekening mee houden dat je altijd je tank vol hebt en ook je boodschappen regelmatig aanvult. En dat betekent: als ik een etenswarenwinkel zie: inkopen en datzelfde geldt voor benzine. Elke keer als je een tankstation tegenkomt je tank aftanken. 


En dan gaan we de brug bij Sogndal over en volgt het laatste stuk richting Fjaerland. Nog zo'n 40km.
We draaien de 55 op richting Forde.. En dit is wat we bijna de hele weg zien. Schitterend nietwaar?

En dan rijden we weer een tunnel in en als we er uitkomen zien we een uitkijkpunt en dus stoppen we. En daar, in al zijn glorie zien we de Fjaerlandfjord. Onze verblijfplaats voor de komende 2 weken.


 En als we goed kijken zien we aan de overkant het huisje waar we zullen verblijven. En dan is het gemakkelijk dat we een camera met een flinke telelens bij ons hebben.


Mmmmmm dat ziet er niet slecht uit.

Het is nog 7,5 km tot aan onze eindbestemming. We kunnen niet wachten tot we er zijn.


 En dan rijden we de oprit naar het huis op en wat we dan zien beneemt ons even de adem.En dan, aan de voorkant zien we dit....


Ons schitterende uitzicht op de fjord, het dorp en de Byobreen gletsjer..... 

wordt vervolgd......
Noorwegen deel 3

Flam, 'wat een schitterend plekje. We blijven hier vier nachten en drie hele dagen. Van te voren hadden we plannetjes gemaakt wat we in die dagen zouden gaan doen. Helaas stond ik op dag 1 op met een aanval van boezemfibrilleren. Weggaan was dus geen optie en ook het grootste deel van dag 2 zijn we  niet weg geweest. Gelukkig was het heerlijk toeven bij de hytte.


 's middags van dag 2 zijn we even naar Flam gereden voor wat boodschappen. En we gingen informeren naar de vertrektijden van de Flam bahne want daar wilde we wel zeker mee. Flam is eigenlijk het plaatsje verder in het dal gelegen. Flam Kirke.

Waar de cruiseschepen aankomen en de trein vertrekt is niet meer dan een paar hotels, mega souvenir winkels, eethuisjes en een kleine supermarkt. Het is ontzettend druk met toeristen. En met name toeristen uit Korea en China. Die zijn eigenlijk maar met één ding bezig: heb ik het wel op de foto staan. Ze zien Noorwegen door de lens van hun camera of op het display van hun mobiel. Ze "doen" Noorwegen in een paar dagen en reizen van trekpleister naar trekpleister....
Pfff vermoeiend, maar oh zo leuk om van een afstandje daar op je gemak naar te kijken.

Nog even een voorbeeld: Op een avond zitten we heerlijk op de veranda te genieten van "onze" waterval. Heerlijk dat geluid van ruisend water. Dan komt er een auto het bergpad op. Nieuwe buren. 5 Koreaanse dames stappen uit de auto. Gelijk 5 mobiele telefoons in de camera stand. Er worden een aantal foto's gemaakt en dan gaan ze naar binnen. De volgende morgen, de dames pakken hun koffer weer in de auto, weer "flits, flits, flits, worden er een paar foto's gemaakt en weg zijn ze. Later vertelde de eigenaresse dat ze een "rondreis" maakten door Noorwegen. Niet genieten van het uitzicht, van het geluid van de waterval. De rust even op je in laten werken. Nee, uitpakken, slapen, inpakken en wegwezen en oh ja, nog even een paar foto's om te bewijzen dat we er echt geweest zijn.

Maar goed, de laatste hele dag hebben we besloten om met de Flamsbahne te gaan rijden. De kaartjes hadden we al gekocht en we hadden gevraagd wanneer we het beste konden gaan (we hadden niet veel zin in een trein vol met toeristen... Vrijdag, in de namiddag, dan was er geen cruise en geen bussen meer.  En het klopte, we hadden de trein bijna helemaal voor ons alleen en konden dus ongestoord alle kanten op kijken.

Met de Flamsbahne rijd je van Flam naar Myrdal over een afstand van ongeveer 24 km. De trein klimt meer dan 800 meter over die korte afstand en er zijn meer dan 20 tunnels door de bergen heen. Soms ga je in de zelfde berg over drie lagen tunnels er doorheen.


Onderweg staat de trein een poosje stil bij de Kjosfossen waterval. 
Na ongeveer drie kwartier kom je aan in Myrdal. Even weer een heel andere wereld, boven de boomgrens en je waant je weer in de winter.
Vanuit Myrdal kun je met de trein naar Oslo en Bergen. Met de auto kun je er niet komen. Veel wandelaars reizen met de trein van Flam naar Myrdal, stappen daar uit en lopen de 24 km terug naar Flam. Onderweg kom je langs  de Vatnahalsen, een schitterende hike weg.


Wij hebben de reis vice versa gedaan..... het volgende filmpje laat een beetje zien wat je onderweg tegenkomt.
En dan is het alweer zaterdag, alweer een week op vakantie. We gaan vandaag onze we vervolgen naar Fjaerland. Via Auroland gaan we door de langste auto tunnel van de wereld. 24,5 km lang. Om de 6 km is er even een rustpunt gemaakt met spectaculair blauw licht.

wordt vervolgd......


donderdag 10 juli 2014

Noorwegen, deel 2

Rond 10 uur begint ons avontuur in Noorwegen. We rijden Oslo uit richting Drammen tot aan Kongsberg. De laatste 100 kilometers over een echte autoweg met 4 banen. Daarna volgde 160 km naar Geilo over een redelijke tweebaansweg. Dan begin je een beetje het landschap te zien wat je je bij Noorwegen voorstelt. Veel groen, houten huizen, weinig verkeer en mensen.


Bij Geilo slaan we af naar Hol, en via Hol richting Aurland en Flam. De laatste 130 km. Bij elkaar zo rond de 400 km. Mmmm zul je zeggen, valt best mee. Ja, als je die 400 km over Nederlandse snelwegen kunt rijden. Maar rijden in Noorwegen is iets anders. Voornamelijk 2 baans wegen waarvan een flink aantal niet breed genoeg voor twee auto,s . En datzelfde geldt ook voor de tunnels waar je door moet rijden.

Maar totaal verrast werden we door het stuk van Hol naar Aurland. Ineens rijd je boven de boomgrens in een gebied waar nog veel sneeuw ligt maar verder uitgestorven is.

Geen mens te zien.
Dan via steile weggetjes, tunnels zonder verlichting. Niet 1, niet 2, maar 16 in totaal.....

 zien we dit landschap voor onze ogen verschijnen. Woorden schieten te kort en kijk zelf maar.

We rijden zelfs langs een nog helemaal bevroren meer...... Wat een verschil met waar we amper tien minuten geleden nog reden.
Dan, na de  14e tunnel zien we bij het uitrijden weer groen  en dit...... omdat het in de tunnel zo donker is en buiten zo licht zien we ze pas op het laatst. Gelukkig net op tijd om het lammetje te ontwijken.
We rijden weer een heel ander landschap binnen met steile haarspeldbochten en schitterende vergezichten.

Ook hier weer diverse tunnels die zo smal zijn dat er maar 1 voertuig tegelijk doorheen kan en je dus moet wachten bij het stoplicht.
We zijn inmiddels in Aurland gearriveerd,


 dus in de buurt van de eindbestemming van die dag: Flam. En rond 6 uur rijden we de Flam vallei in op weg naar onze eerste echte overnachting in Noorwegen. Gjorven Hytter. We wisten niet wat we moesten verwachten. Een trekkershut op een of andere camping? De werkelijkheid ging onze stoutste verwachting te boven. Tegen de heuvel aan lagen twee hytter met een werkelijk spectaculair uitzicht op de Rjoandefossen waterval. Pfff. wat een heeerlijke plek...
Na te zijn bij gekomen van de lange dag zitten we heerlijk op de veranda van onze hytte te genieten van het uitzicht. En daar hoort natuurlijk een heerlijk stukje noorse zalm bij.... 
Tijdens feestdagen, pasen, pinksteren, hemelvaart, kerst, nationale feestdagen gaan veel Noren in de traditionele klederdracht naar de kerk. Wat ook een gebruik is dat je dan naar je geboortetplaats terug gaat en daar naar de kerk gaat. Na de kerkdienst, die om 1 uur begint, is er een samenkomen en weerzien die de hele middag duurt. Onze eerste echte vakantiedag zit erop. Wat hebben we al veel beleefd en gezien en dat terwijl de vakantie haast nog moet beginnen.....
wordt vervolgd...

Even een tip: als je alle foto's in het groot wil zien dan er dubbel op klikken....