Welkom

WELKOM op mijn blog.

Ik hoop dat je met veel plezier zult volgen wat er zoal rondom THE5OAKS te beleven valt.


Over de bewoners: HARRY , maatje van Yvon, opa van Nanne en Noud en YVON, (alweer bijna 20 jaar onafscheidelijk) maatje van Harry, moeder van Robbert en Yvonne, oma van Nanne en Noud. Over Jonze labradorvriend Binq, die alweer 2 jaar ons leven deelt. Over de andere dieren die er waren staan nog veel leuke verhaaltjes te lezen.

Ik schrijf over onze belevenissen, de verbouwing, de leuke en minder leuke dingen die op ons dagelijks pad komen. Over dat het heerlijk wonen is op het Overijsselse platteland.

En natuurlijk maak je me heel erg blij met je reactie!

Groetjes Yvon

donderdag 10 juli 2014

Noorwegen, deel 2

Rond 10 uur begint ons avontuur in Noorwegen. We rijden Oslo uit richting Drammen tot aan Kongsberg. De laatste 100 kilometers over een echte autoweg met 4 banen. Daarna volgde 160 km naar Geilo over een redelijke tweebaansweg. Dan begin je een beetje het landschap te zien wat je je bij Noorwegen voorstelt. Veel groen, houten huizen, weinig verkeer en mensen.


Bij Geilo slaan we af naar Hol, en via Hol richting Aurland en Flam. De laatste 130 km. Bij elkaar zo rond de 400 km. Mmmm zul je zeggen, valt best mee. Ja, als je die 400 km over Nederlandse snelwegen kunt rijden. Maar rijden in Noorwegen is iets anders. Voornamelijk 2 baans wegen waarvan een flink aantal niet breed genoeg voor twee auto,s . En datzelfde geldt ook voor de tunnels waar je door moet rijden.

Maar totaal verrast werden we door het stuk van Hol naar Aurland. Ineens rijd je boven de boomgrens in een gebied waar nog veel sneeuw ligt maar verder uitgestorven is.

Geen mens te zien.
Dan via steile weggetjes, tunnels zonder verlichting. Niet 1, niet 2, maar 16 in totaal.....

 zien we dit landschap voor onze ogen verschijnen. Woorden schieten te kort en kijk zelf maar.

We rijden zelfs langs een nog helemaal bevroren meer...... Wat een verschil met waar we amper tien minuten geleden nog reden.
Dan, na de  14e tunnel zien we bij het uitrijden weer groen  en dit...... omdat het in de tunnel zo donker is en buiten zo licht zien we ze pas op het laatst. Gelukkig net op tijd om het lammetje te ontwijken.
We rijden weer een heel ander landschap binnen met steile haarspeldbochten en schitterende vergezichten.

Ook hier weer diverse tunnels die zo smal zijn dat er maar 1 voertuig tegelijk doorheen kan en je dus moet wachten bij het stoplicht.
We zijn inmiddels in Aurland gearriveerd,


 dus in de buurt van de eindbestemming van die dag: Flam. En rond 6 uur rijden we de Flam vallei in op weg naar onze eerste echte overnachting in Noorwegen. Gjorven Hytter. We wisten niet wat we moesten verwachten. Een trekkershut op een of andere camping? De werkelijkheid ging onze stoutste verwachting te boven. Tegen de heuvel aan lagen twee hytter met een werkelijk spectaculair uitzicht op de Rjoandefossen waterval. Pfff. wat een heeerlijke plek...
Na te zijn bij gekomen van de lange dag zitten we heerlijk op de veranda van onze hytte te genieten van het uitzicht. En daar hoort natuurlijk een heerlijk stukje noorse zalm bij.... 
Tijdens feestdagen, pasen, pinksteren, hemelvaart, kerst, nationale feestdagen gaan veel Noren in de traditionele klederdracht naar de kerk. Wat ook een gebruik is dat je dan naar je geboortetplaats terug gaat en daar naar de kerk gaat. Na de kerkdienst, die om 1 uur begint, is er een samenkomen en weerzien die de hele middag duurt. Onze eerste echte vakantiedag zit erop. Wat hebben we al veel beleefd en gezien en dat terwijl de vakantie haast nog moet beginnen.....
wordt vervolgd...

Even een tip: als je alle foto's in het groot wil zien dan er dubbel op klikken....
4 opmerkingen:

Johanna Faber zei

Wat is het mooi daar

geniet, jammer dat je te ver weg zit, anders zou ik zeggen kom gezellig langs voor een kopje koffie

Nog een fijne vakantie

Liefs vanuit Zweden

marga zei

Wat een heerlijk verslag van jullie reis en al die mooie foto's geweldig hoor. Ik heb net het eerst blogje over de reis ook gelezen en wil jullie alsnog een prachtige reis toewensen.
Geniet ervan (maar dat doe je al) en ik blijf het volgen.
Groeten
Marga

Floor zei

Wat een schitterende natuur!
Daar word je helemaal stil van, alleen al van de foto's.
Wat zal het in het echt adembenemend zijn.

Conny's-blog zei

Prachtig Yvonne, echt genieten hoor.......liefs Conny.