Welkom

WELKOM op mijn blog.

Ik hoop dat je met veel plezier zult volgen wat er zoal rondom THE5OAKS te beleven valt.


Over de bewoners: HARRY , maatje van Yvon, opa van Nanne en Noud en YVON, (alweer bijna 20 jaar onafscheidelijk) maatje van Harry, moeder van Robbert en Yvonne, oma van Nanne en Noud. Over Jonze labradorvriend Binq, die alweer 2 jaar ons leven deelt. Over de andere dieren die er waren staan nog veel leuke verhaaltjes te lezen.

Ik schrijf over onze belevenissen, de verbouwing, de leuke en minder leuke dingen die op ons dagelijks pad komen. Over dat het heerlijk wonen is op het Overijsselse platteland.

En natuurlijk maak je me heel erg blij met je reactie!

Groetjes Yvon

zondag 24 augustus 2014

Noorwegen deel 5

Ik reasliseerde me ineens dat ik het verhaal over de vakantie naar Noorwegen niet heb afgemaakt. Dus dat zal ik eerst maar doen voor ik de draad van het bloggen weer oppik.

Na anderhalve week Noorwegen waren we dus in Fjaerland aangekomen. Een schitterende plek waar je alleen kunt komen over het water of via een tunnel. Eerst even wat info over dit mooie plekje...

Fjærland is een kleine plaats met circa 300 inwoners aan het einde van de Fjærlandsfjord, een zijarm van deSognefjord. Het behoort tot de gemeente Sogndal in de provincie Sogn og Fjordane in Noorwegen. Tot 2000 was Fjærland een deel van de gemeente Balestrand.
Het dorp ligt aan de voet van de gletsjer Jostedalsbreen met de gletsjerarmen Bøyabreen, Flatbreen enSupphellebreen, en was lange tijd enkel over het fjord bereikbaar. Dit veranderde in 1994 toen een tunnel werd gebouwd en de RV5 naar het zuiden richting Sogndal werd doorgetrokken. Zodoende werd het dorp verbonden metSkei en de regio Jølster.


De Fjord heeft heel veel gezichten. Dit is 's morgens vroeg om half drie!!! De zon komt op.
En hier de Fjord na een fikse regenbui. Gelijk hangen de wolken laag en kun je de gletsjer haast niet meer zien.
Maar vaak klaart het ook snel weer op.
En 's morgens vroeg ligt de fjord er rimpeloos bij. Zo mooi, zo stil, zo vredig.
Elke keer ziet het landschap er weer anders uit. 


Het water van de Fjord is azuurblauwe en dat komt door de kalk en mineralen die  van de gletsjer in de  Fjord stromen.


Drie keer per dag komt de ferry uit Balestrand. En ook cruiseschepen bezoeken Fjaerland regelmatig. De passagiers kunnen dan het gletsjermuseum bezoeken en ook de gletsjers zelf staan op het programma. Helaas was de Ferry waarmee je met de auto naar Balestrand kan varen kapot en werd een kleinere boot ingezet. Voor ons betekende dat als we naar Balestrand wilden we200km moesten rijden en dat was wel erg ver over de kleine Noorse weggetjes. Dus Balestrand blijft nog op ons lijstje staan. 
De afdaling naar Balestrand......


Dit is wat we 's morgens zagen als we wakker werden. En dan met een kopje koffie heerlijke buiten zitten genieten van de vakantie. Want het was ook schitterend weer. Zonnig en 23 graden overdag. Heeerlijk. We hebben maar 2 dagen een beetje last gehad van regen.  Dit is de hoofdstraat , een kleine zelfbedieningszaak, de vvv, eethuisje en een paar boekenwinkeltjes en meer niet. Moet je tanen? Sorry 35 km verderop in Skei. Geld pinnen? Sorry, 35 km verderop in Skei. En is daar de pinautomaat kapot? Sorry 40 km verderop in Fjorde. Dus als je wat nodig hebt moet je dat erg goed plannen. Maar het is wel erg gezellig als je echt al je boodschappen in de plaatselijke Joker koppt. Na een paar dagen kennen ze je al en dan wordt er heel wat afgekletst....... Je voelt je er dan gelijk thuis.


 In Fjærland is een behoorlijk aantal boekwinkels en het wordt dan ook wel de boekenstad genoemd. Al zijn er maar 300 inwoners het aantal boekenstalletjes is indrukwekkend.  En natuurlijk ga ik dan op zoek naar Nederlandse boeken. En wat kom ik er tegen? Het eerste deel van de Adriaan en Olivierserie. Ooit las onze tekenleraar dat voor tijdens de tekenlessen. En natuurlijk heb ik het gekocht als een stukje jeugdsentiment.  Zelfs het eethuisje in het dorp is ook gelijk boekenwinkel. Maar ook in de wintermaanden zelf gebreide truien, wanten, mutsen en andere creatieve dingen zijn er te koop.

De zelfbedienings winkel is er niet alleen voor de dagelijkse boodschappen. Ook fungeert het als postkantoor en als je medicijnen hebt besteld bij de huisarts in Sogndal (35 km verderop) dan kun je die hier ophalen. De winkel is de spil van het dorp en daarom zo belangrijk voor de leefbaarheid. De dichtstbijzijnde plaats waar je boodschappen kunt doen is 35 km verderop. In de winter niet echt prettig als er 2 meter sneeuw ligt.Er is zelfs een VVV kantoor in Fjaerland en daar kun je met de meest uiteenlopende problemen terecht. Ze willen je echt bij alles helpen.  Zo moest ik weten waar de dichtstbijzijnde huisartspost was en hoe je daar kon komen. Ze zoeken het uit met routebeschrijving, telefoonnummer en wat er nog meer nodig is. En als je een week later weer binnenloopt wordt er gelijk naar je gezondheid geïnformeerd. 


Vlakbij ligt het  nationaal park Jostedalsbreen  en Jostedalen (Luster). De gletsjer was goed te zien vanuit ons huisje.

. Via het Norsk Bremuseum (Gletsjermuseum) is het mogelijk om over de gletsjer te wandelen met een gids. Een wandeling zonder gids wordt gewoonlijk afgeraden. Het gletsjermuseum is ontworpen door de Noorse architect Sverre Fehn.
 Hotel Mundal is een groot hotel in een zo klein plaatsje. Dat komt omdat voor 1980 je Fjaerland allen per boot kon bereiken en veel touristen die naar de gletsjer wilden daarom een kamer in dit mooie hotel boekten.
Wandelen en kamperen is eigenlijk overal toegestaan mits je je aan de spelregels houdt.


 Hoe klein Fjaerland ook is, er is een mooi kerkje dat stamt uit 1861. Oorspronkelijk was het een wit kerkje met plaats voor  240 personen. In 1930 is de kerk gerenoveerd en groter gemaakt zodat er nu zo'n 300 zitplaatsen zijn. Bij de renovatie heeft de kerk ook de rode kleur gekregen die hij nog steeds heeft.
Er is nog zovel te laten zien en te vertellen dat ik er nog wel een vervolg aan kan wijden. Dus nogmaals:
wordt vervolgd....

1 opmerking:

Chris zei

Oooohhhhh wat mooi daar! En die afdaling. Iets voor Chago!!
Wat apart, al die boekwinkels daar. Dat verwacht je toch helemaal niet. Dat boekje van Adriaan en Olivier heb ik ook nog!! Mooie foto's!!