Welkom

WELKOM op mijn blog.

Ik hoop dat je met veel plezier zult volgen wat er zoal rondom THE5OAKS te beleven valt.


Over de bewoners: HARRY , maatje van Yvon, opa van Nanne en Noud en YVON, (alweer bijna 20 jaar onafscheidelijk) maatje van Harry, moeder van Robbert en Yvonne, oma van Nanne en Noud. Over Jonze labradorvriend Binq, die alweer 2 jaar ons leven deelt. Over de andere dieren die er waren staan nog veel leuke verhaaltjes te lezen.

Ik schrijf over onze belevenissen, de verbouwing, de leuke en minder leuke dingen die op ons dagelijks pad komen. Over dat het heerlijk wonen is op het Overijsselse platteland.

En natuurlijk maak je me heel erg blij met je reactie!

Groetjes Yvon

dinsdag 13 december 2011

Het maken van "bubbels"

Een bubbeltje bestaat uit een achterkant, een voorkant en vulling. Voor de achterkant kun je het beste dunne babykatoen gebruiken(te koop op de markt als lakentjeskatoen) . Dat is niet duur en lekker soepel. Voor de voorkant, stof naar keuze. De vulling bestaat uit kussenvulling.
De voorkant is 3,5 inch x 3,5 inch. De achterkant 3 x 3 inch. Alles inclusief naadtoeslag van 1/4 inch. Je legt de voorkant met de goede kant naar boven op de achterkant. Spelt de hoeken op elkaar. Van de ruimte van de (grotere) voorkant maak je in het midden  van elke zijde een plooitje. Dan naai je (kleine rijgsteekjes) de kanten aan elkaar. Het plooitje in het midden van de zijde zet je met een extra steekje vast. Als je zo drie zijden heb dichtgenaaid vul je het bubbeltje met wat vulmateriaal (niet te veel want anders wordt hij te dik maar ook niet te weinig anders wordt hij te slap). Dan naai je kant vier dicht. Je bubbeltje is klaar.
Een tip:... naai de deeltjes niet precies op 1/4 van de rand maar iets minder. Als je dan later de bubbeltjes aan elkaar naait op 1/4 naad dan krijg je geen "ruzie" met de rijgdraad van de bubbel die anders precies door de genaaide naad loopt en moeilijk is te verwijderen.
Als je genoeg bubbeltjes hebt gemaakt naai je ze in rijen aan elkaar. In plaats van hem door te quilten is knopen ook een optie....
Voor een quilt van ongeveer 1 x 1 meter heb je 256 bubbeletjes nodig. Dat lijkt veel maar het is net als met het maken van hexjes..... je kunt het altijd en overal doen. Dus langzaam een hele voorraad bij elkaar sparen. Ideaal voor scrabs.....

En hoe dan verder?

Hoe worden de naadjes afgewerkt.....? . Je naait ze gewoon als "normale" blokjes aan elkaar. Eigenlijk hoeft er geen tussenvulling tussen omdat de bubbeltjes dik genoeg zijn, maar heel dunne fleece of dunne vulling kan wel maar dan wordt hij minder spoepel.
Doorquilten hoeft niet, je kunt de quilt knopen of met een flinke stevige steek op de kruising van enkele blokjes vastzetten. Dat kan met de machine of met de hand. En je kunt hem gewoon met een bies afwerken,  net als een gewone quilt. En voor droomdekentjes? Hij wordt niet zwaar , dus het zou wel kunnen. Ik weet in ieder geval dat mijn kleinzoon mijn quilt zag en er gelijk met zijn wang op ging liggen en zuchtte:
"Oh oma wat lekker zacht..... "
Dus het knuffelgehalte van een bubbeltjesquilt is erg hoog. En als je voor elk bubbletje een stukje stof met een kinderprint zou gebruiken wordt het ook nog een hele leuke vrolijke quilt....

Geen opmerkingen: